Фото: ілюстративне. Джерело: соцмережі

Вперше у світі людина померла від рідкісного вірусу "Аляскапокс": що відомо про хворобу

Наприкінці січня 2024 року на Алясці (штат США) літній чоловік помер від вірусу "Аляскапокс". Це перший летальний випадок у світі.

Про це пише CNN.

За даними Департаменту охорони здоров'я штату, вірус виявили у 2015 році. З цього часу було зареєстровано сім випадків зараження "Аляскапоксом". Останній випадок був виявлений у літнього чоловіка, який помер минулого місяця.

"Це перший випадок важкої інфекції "Аляскапокс", що призвела до госпіталізації та смерті", — йдеться в повідомленні.

Медики заявляють, що ця хвороба переважно проходить в легкій формі. Літній чоловік, який помер, мав ослаблену імунну систему через лікування онкологічного захворювання. Імовірно, це сприяло важкому перебігу його хвороби. 

"Шість із семи випадків були легкими та самообмеженими, тому пацієнту навіть не потрібно було отримувати підтримувальну терапію від медичного працівника", — пояснив державний епідеміолог і керівник відділу епідеміології Аляски в Департаменті охорони здоров'я Джо Маклафлін.

Що відомо про вірус?

"Аляскапокс" був виявлений зовсім недавно. Вірус належить до ортопоксвірусів (група вірусів, які викликають різні види віспи). Зазвичай він зустрічається в Африці Азії та Європі. Збільшення кількості випадків захворювання на Алясці не означає, що вірус став більш поширеним. Як довго вірус циркулює в штаті невідомо. "Аляскапокс" потребує детальних досліджень та вивчення. Однак вчені припускають, що він може передаватись людям від тварин. Не виключають ймовірність зараження від домашніх улюбленців. 

Представники охорони здоров'я інформують, що чоловік, який помер від вірусу, жив у густому лісі та доглядав за бездомною кішкою, яка полювала на дрібних ссавців. Подряпини від кішки є "можливим джерелом" інфекції в цьому випадку.

"Бездомний кіт час від часу заходив у будинок, і він грався з котом, і він часто дряпав його", — заявив Маклафлін.

Перший випадок захворювання на Алясці був виявлений в липні 2015 року у жінки, яка проживає недалеко від Фербенкса в центральній частині Аляски. Після цього було зареєстровано ще п'ять випадків у районі Фербенкс. За словами експертів, жоден із семи людей, у яких діагностували "Аляскапокс", нещодавно не виїжджав за межі штату чи країни, і за межами Аляски не було виявлено жодного випадку.

Симптоми і лікування "Аляскапокс"

За даними Департаменту охорони здоров'я штату, за даними Департаменту охорони здоров'я штату, всі пацієнти, які хворіли на вірус, мали легку форму захворювання, яка пройшла сама по собі через кілька тижнів.

Симптоми:

  • одне або кілька уражень шкіри, які спочатку виглядають як укус павука;
  • збільшення лімфатичних вузлів;
  • біль у м'язах;
  • лихоманка.

Люди з ослабленою імунною системою можуть мати більш серйозні симптоми. У чоловіка, який помер від Аляски, спостерігалося повільне загоєння ран, недоїдання, гостра ниркова недостатність і дихальна недостатність.

Лікування:

Може бути призначено противірусне лікування та лікування імуноглобуліном.

Нагадаємо, за даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні у січні було зареєстровано дев'ять випадків нового субваріанту штаму коронавірусу Омікрон — JN.1, який називають "Дженні".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.02.2024 15:37