Фото: Telegram-канал Дарії Зарівни

У Зеленського повідомили, коли відбудеться конференція щодо Формули миру

Конференція щодо Формули миру пройде протягом 30-31 жовтня у канадському Монреалі. Напередодні було презентовано Білу книгу — документ і план дій з реінтеграції дітей, який базується на міжнародних стандартах і досвіді таких держав, як Руанда, Сьєрра-Леоне та Аргентина.

Про це у Telegram-каналі повідомила радниця глави Офісу президента Дарія Зарівна.

За словами посадовиці, українська команда сьогодні представила другу Білу книгу "Реінтеграція дітей, які пережили депортацію та примусове переміщення: міжнародні стандарти та кращі практики для України", яку підготували члени Міжнародної експертної групи Bring Kids Back UA.

Що відомо про Білу книгу

Як зазначила Зарівна, це важливий документ, створений зусиллями провідних експертів та є пропозицією всеосяжного підходу до реінтеграції та реабілітації українських дітей, які стали жертвами воєнних злочинів РФ. Книга базується на міжнародних стандартах та на релевантному досвіді таких країн як Руанда, Сьєрра-Леоне та Аргентина.

Хто презентував Білу книгу

У презентації, за словами Зарівни, взяли участь члени Міжнародної експертної групи Bring Kids Back UA, представники країн — членів Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, народні депутати, представники українських та міжнародних правозахисних організацій. Окрім того, до презентації долучилися експерти з Індії, Бразилії, ПАР та інших країн.

Який сенс закладений у Білій книзі

Дарія Зарівна запевняє, що Біла книга — це не просто слова, а план дій. 

"Ми не лише фізично повертаємо дитину з депортації додому. Ми повертаємо її до життя, в якому вона може вільно говорити рідною мовою з рідними їй людьми", — йдеться у заяві посадовиці.

Вона наголосила, що травми, які переживають ці діти, можуть залишити слід на все життя, тому завдання — діяти швидко та ефективно, розбудовуючи ефективну систему реінтеграції.

"Біла книга є частиною комплексної стратегії України з повернення дітей та фундаментом для розробки подальших планів та механізмів для реінтеграції депортованих та примусово переміщених дітей", — додала Зарівна.

Які плани на майбутнє

За словами радниці глави Офісу президента, наступного тижня книга буде корисною під час роботи на міністерській конференції з питань людського виміру Формули миру в Монреалі 30-31 жовтня. Ця конференція збере міністрів закордонних справ країн-партнерів України та експертів з міжнародних та громадських організацій.

"Метою події є розробка дорожньої карти з практичними рішеннями щодо повернення українських військовополонених, незаконно затриманих цивільних осіб та депортованих дітей", — додала Зарівна.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що представники Росії візьмуть участь у Саміті миру тоді, коли вдасться реалізувати План перемоги України. Тоді також можна буде стверджувати про успішне втілення "Формули миру".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.10.2024 12:29