Ігор Жовква. Джерело: Офіс президента України

У Зеленського визначилися з подальшим планом дій щодо "Формули миру"

В Офісі президента України розраховують через колективний тиск на Росію багатьох країн світу просувати реалізацію кожного з десяти пунктів "Формули миру". При цьому цей тиск не залежатиме від планів Москви.

Про це розповів заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква в інтерв’ю "Голосу Америки". У відповідь на запитання, як Україна "збирається змусити Росію" брати участь у наступному Саміті миру, якщо Кремль буде ігнорувати цю ініціативу, він сказав, що Київ надалі планує розвивати результати першого саміту, та натякнув, що це відбуватиметься незалежно від того, як реагує Росія.

"Ми продовжимо цю роботу, але не виключно щодо цих трьох тем (продовольча, ядерна безпека, повернення полонених і депортованих дітей), адже "Формула миру" має 10 пунктів. Ми будемо складати дорожню карту, план миру, які узгоджуватимуться з конкретними її пунктами. А далі від імені світової спільноти ті країни, які мають канали зв’язку з Росією, передадуть їй ці позиції", — зазначив Жовква.

За його словами, це буде не лише голос України, це голос більшості у світі.

"Це має бути колективний тиск. Росія повинна припинити говорити мовою ультиматумів і односторонніх умов — вона має прислухатися до міжнародної спільноти та голосу більшості", — додав він.

Раніше Ігор Жовква розповідав, що Україна прагне провести другий Глобальний саміт миру до кінця цього року.

Нагадаємо, наприкінці червня президент Володимир Зеленський заявляв, що Україна активізує роботу за пунктами української "Формули миру". Для цього разом із партнерами буде найближчими місяцями працювати над тим, щоби вийти на спільний шлях відновлення безпеки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.07.2024 18:15