Фото: Офіс президента

Чи будуть прямі переговори України та РФ: відповідь Офісу президента

Двосторонніх переговорів України з Російською Федерацією не передбачається. Водночас головним завдання Глобального саміту миру стане позбавлення країни-окупанта інструментів агресії на усіх напрямках.

Таку заяву на полях саміту у Швейцарії зробив заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква. За словами представника Офісу, на цей саміт запросили лише ті країни, які готові конструктивно обговорювати й діяти заради встановлення миру.

"Двосторонніх переговорів з Росією не буде. Ми зібрали тут ті країни, які готові предметно говорити та діяти для того, щоб встановився мир. Чому Росії немає на цьому саміті, не один раз вже пояснював президент, не буде на цьому зупинятися. Подальший процес буде обговорюватись на цьому саміті, тобто не випереджати події, але в принципі зрозуміло, що цей саміт стане початком", — наголосив Ігор Жовква.

Посадовець зазначив, що основну увагу партнерів приділено трьом ключовим питанням, які об'єднують більшість світової спільноти.

"Ми не ставимо собі за мету на цьому саміті розв'язати всі проблеми. Сконцентрувалися на цих трьох позиціях, тому що ці позиції на сьогодні об'єднують більшість світової спільноти й ми це бачимо по учасниках. В результаті саміту продовжуватимуться дії на реалізацію і тих пунктів, які сьогодні обговорюються, і інших пунктів", — наголосив заступник глави Офісу президента.

Ігор Жовква також нагадав, що Формула миру містить десять пунктів. У неділю, як зазначає заступник глави ОП, під час фінальної сесії український лідер Володимир Зеленський зробить важливі оголошення за підсумками переговорів.

"Тому робота почалася, робота триває. Завданням світової спільноти буде позбавити Росію інструментів агресії в усіх сферах. Адже агресія Росії триває не лише на полі бою. Це й енергетична безпека, це і харчова безпека, це й екологічна безпека. Ось глобальне завдання цього саміту", — додав Ігор Жовква.

Раніше Ігор Жовква повідомляв, що українська влада вже веде підготовку до проведення наступного Глобального саміту миру. На ньому будуть розглянуті конкретні кроки, які принесуть справедливий мир в Україну. Посадовець наголосив, що Київ не виключає формат такого саміту за участі Росії.

Нагадаємо, 7 червня федеральний президент Швейцарії Віола Ахмерд заявила, що Саміт миру, організований її країною в середині червня, є лише початком подальших переговорів між Україною та Російською Федерацією. Зазначається, що у центрі уваги Саміту, має опинитися формула миру, яку пропонує український президент Володимир Зеленський.

Своєю чергою канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Росію не запрошено на Саміт миру у Швейцарії, який відбудеться з 15 по 16 червня, адже російський диктатор Володимир Путін продовжує вести війну проти України. Коли настане час для запрошення Москви — вирішувати виключно Києву.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.06.2024 18:57