Фото: Офіс президента

У Зеленського розповіли, як партнери України реагують на скандал зі МСЕК

Українські партнери негативно сприйняли корупційний скандал, який розгорівся довкола медико-соціальних експертних комісій. На цьому також може спекулювати пропаганда Російської Федерації.

Таку заяву зробив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк у коментарі YouTube-каналу "РБК-Україна". За його словами, коли чиновники незаконно отримують статус особи з інвалідністю та передбачені виплати, це вже можна вважати мародерством.

Як зазначив Подоляк, Україна ухвалює антикризові рішення під час війни, що відбивається на позитивній репутації перед партнерами. У підсумку це заохочує їх "вкладатися" в Україну.

"Й інша ситуація. Що бачать наші партнери? Вони бачать, що деякі люди під час війни мародерять, отримують шалені "доходи". І так далі. Безумовно, це охолоджує. Безумовно, в це потім вкладається російська пропаганда", — йдеться у заяві Подоляка.

Скандал зі МСЕК грає на руку пропаганді РФ

Подоляк зауважив, що росіяни можуть поширювати свої пропагандистські наративи серед виборців у державах Європи про те, що передана Україні фіндопомога "потрапляє комусь у кишеню". І через них ця пропаганда впливає і на політиків.

"Відповідно, якщо ми репутаційно виглядаємо так, якщо ми репутаційно виглядаємо не дуже позитивно в тому чи іншому напрямку, то чому ми очікуємо від партнерів, що вони продовжуватимуть наполегливо нас підтримувати як це було на початку війни?" — резюмував радник керівника Офісу президента.

Реформа МСЕК в Україні: що відомо

Згідно з указом президента, у найближчі три місяці буде проведено масштабну перевірку рішень МСЕК щодо встановлення інвалідності посадовим особам. Усі необґрунтовані рішення будуть переглянуті. Це стосується чиновників, які "організували" собі інвалідності для отримання додаткових виплат. Президент зазначив, що аудиту підлягають пенсії та інші нарахування, призначені безпідставно.

Реформа МСЕК, зокрема, передбачає, що деякі їх функції замінить штучний інтелект. Це допоможе усунути корупційні схеми, підвищити ефективність роботи відповідних структур й уникнути підкупів і маніпуляцій, які стали причиною гучних скандалів.

На початку 2024 року за ініціативою Служби безпеки України було скасовано понад чотирьох тис. рішень про присвоєння інвалідності, які були зроблені на підставі підроблених документів. 64 чиновники МСЕК отримали підозри у скоєнні злочинів, а дев'ятьох осіб уже засуджено. 

Нагадаємо, що напередодні на тлі скандалів із фейковими інвалідностями обласних прокурорів з посади пішов генеральний прокурор Андрій КостінУ своїй заяві Костін подякував Зеленському та Верховній Раді України за довіру та оголосив про свою відставку.

Раніше міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив, що в Україні медико-соціальна експертна комісія, починаючи із січня 2025 року, повністю припинить своє існування. Її функції будуть виконувати кластерні та надкластерні лікарні.

Також 21 жовтня звільнили керівника Закарпатської медико-соціальної експертної комісії. Йдеться про Юрія Веклинця.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.10.2024 19:22