Андрій Костін. Фото: Офіс генпрокурора

Генпрокурор Костін на тлі скандалів із фальшивими інвалідностями прокурорів подав у відставку

У вівторок, 22 жовтня, генеральний прокурор України Андрій Костін написав заяву про звільнення. Це сталося після скандалів з фальшивими інвалідностями.

Про це повідомила прес-служба Офісу генерального прокурора, опублікувавши заяву Костіна, у якій він особисто повідомив про звільнення.

Генпрокурор зазначив, що президент України Володимир Зеленський 22 жовтня провів засідання РНБО щодо очевидно аморальної ситуації з фальшивими інвалідностями посадових осіб державних органів. Наразі, за словами Костіна, на всіх рівнях в державі тривають перевірки та розслідуються кримінальні провадження щодо "ганебних фактів зловживань". Частину із них виявлено і в системі органів прокуратури.

"Вважаю абсолютно правильною позицію президента України щодо того, що мають бути не лише скасовані всі неправомірні рішення щодо надання інвалідностей, відповідних пенсійних та інших нарахувань, мають бути не лише чіткі законодавчі та організаційні зміни, але й персональна відповідальність. У тому числі політична відповідальність", — підкреслив він.

У своїй заяві Костін подякував Зеленському та Верховній Раді України за довіру та оголосив про свою відставку.

"Я вдячний президенту України та Верховній Раді України за довіру. Але в даній ситуації вважаю правильним заявити про звільнення з посади генерального прокурора", — зазначив посадовець.

Варто зазначити, що Андрій Костін обіймав посаду генпрокурора з липня 2022 року. 

Скандал із фіктивними "інвалідностями"

Журналіст, головний редактор сайту "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов 16 жовтня заявив, що майже всі прокурори Хмельницької області мають інвалідність другої групи, яку їм "поставила" скандальна глава обласної МСЕК (медико-санітарної комісії) Тетяна Крупа, яка перебуває під слідством. 

До того ж журналіст опублікував список прокурорів, які за його даними, оформили інвалідність. Згідно з інформацією Бутусова, з усього керівництва Хмельницької обласної прокуратури та її структурних підрозділів інвалідність не оформив лише один прокурор.

Згодом генпрокурор Андрій Костін на цьому тлі доручив провести службову перевірку. Генеральна прокуратура 20 жовтня отримала вже перші результати розслідування щодо набуття інвалідності прокурорами. Так, Міністерство охорони здоров’я під час перевірки Хмельницької МСЕК скасувало 74 рішення про присвоєння інвалідності військовозобов’язаним.

Нагадаємо, 21 жовтня звільнили керівника Закарпатської медико-соціальної експертної комісії. Йдеться про Юрія Веклинця.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.10.2024 17:18