Фото: Бессарабія INFORM

У Зеленського відреагували на обстріл росіянами цивільного корабля у Чорному морі

У Офісі президента України відреагували на обстріл і примусовий огляд Росією цивільного суховантажного судна Sukru Okan, що прямувало в український порт Ізмаїл. Там заявляють, що це є актом піратства і злочином.

Про це радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк написав у Twitter.

Як відомо, вранці 13 серпня у Чорному морі російський корабель відкрив вогонь по суховантажу Sukru Okan, який йшов під прапором Палау. Корабель, запевняють окупанти, не реагував на "вимоги зупинки для огляду на предмет перевезення заборонених вантажів". Росіяни нібито відкрили "попереджувальний" вогонь, а також підняли бойовий гелікоптер Ка-29 із групою військових.

Подоляк зазначив, що Україна зробить усі необхідні висновки й обере оптимальну відповідь.

"Сьогоднішній цілеспрямований обстріл і примусовий огляд Росією міжнародного цивільного суховантажу, що прямував до українського порту Ізмаїл, є безумовним порушенням міжнародного морського права, актом піратства і злочином проти цивільних суден третьої країни в акваторії інших держав. Цей прецедент зі спробою запровадження "каперського права" вимагає чіткої юридичної фіксації, встановлення всіх осіб і визнання факту скоєння злочину з боку міжнародної спільноти", — наголосив радник керівника Офісу президента.

Нагадаємо, раніше речник Військово-Морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук заявив, що Україна вже розпочала реєстрацію торгових суден, які готові пройти тимчасовими коридорами у Чорному морі. Всіх судновласників та капітанів суден було попереджено про загрозу з боку російського флоту та мінну небезпеку.

Водночас в Офісі президента "зерновий коридор" може запрацювати й без участі Москви. Україна вже розпочала підготовку до процесу експорту зерна. В ОП наголосили, що в разі агресії з боку Росії щодо "зернового коридору" Чорноморський флот і певні компоненти інших флотів знищать.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.08.2023 20:21