Крилата ракета Storm Shadow. Фото: "Мілітарний"

Удари України західною зброєю по території РФ: які країни підтримали заклик Столтенберга

Для України від початку повномасштабного вторгнення Росії питання ударів західною зброєю по об'єктах на території країни-агресора було фактично табу. Та останнім часом члени НАТО почали змінювати свою позицію. Зокрема, й сам генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг 25 травня закликав союзників скасувати заборону на використання західної зброї для ураження військових об'єктів у Російській Федерації. Станом на 29 травня цю ідею уже підтримали понад 10 країн.

Про те, які країни вже висловилися на підтримку ударів Збройних сил України їхньою зброєю по території Росії — у нашому матеріалі.

Велика Британія

Країна першою заявила про те, що Київ має право завдавати ударів по військових об'єктах на території РФ британською зброєю. Про це ще на початку травня сказав міністр закордонних справ Девід Кемерон.

"Україна має це право. Подібно до того, як Росія завдає ударів всередині України, ви можете цілком зрозуміти, чому Україна відчуває потребу переконатися, що вона захищається", — зазначив Камерон.

Чехія

Премʼєр-міністр Чехії Петр Фіала, коментуючи заяву генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, наголосив, що вважає таке використання зброї, яку надають Україні партнери, "цілком логічним". 

"Україна, яка зазнала нападу, має повне право використовувати усі варіанти свого захисту", — заявив він.

Нідерланди

Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен заявила, що з чинними обмеженнями Україна змушена "боротися з однією рукою, завʼязаною за спиною". Вона також підтримала заклик Столтенберга.

"Цілком очевидно, що українці мають завдавати ударів і всередині Росії, тому, на мій погляд, це не повинно бути предметом дискусій, і я сподіваюся, що інші країни, які мають іншу позицію, змінять її", — зазначила Оллонґрен.

Польща

Заступник міністра оборони Польщі Цезари Томчик заявив, що Україна повинна мати право бити західною зброєю по цілях на території Росії, щоб захиститися від рашистської агресії. Він наголосив, що не повинно бути жодних обмежень щодо використання військової техніки, яку отримує Київ. За його словами, наразі таку позицію займають небагато країн.

"Безумовно, ситуація виглядає так, що Росія сьогодні робить те, що хоче, а Україна якимось чином обмежується деякими країнами, і це має припинитися. Польська позиція чітка — Україна повинна мати можливість воювати з тим обладнанням, яке вона отримує, Польща не має жодних заперечень у цьому питанні. Щобільше, ми також просимо на подібних зустрічах, щоб цих обмежень не було", — сказав Томчик.

Фінляндія

Міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен також повідомила, що Україна може завдати удару по Росії за допомогою переданої країною зброї. За її словами, країна, яка веде оборонну війну, може завдати удару по військових об'єктах на території агресора, якщо це необхідно для самооборони.

"Фінляндія не встановлює жодних конкретних обмежень на матеріальну допомогу Україні, але припускає, що вона буде використана відповідно до міжнародного права. Росія веде незаконну агресивну війну в Україні, і Україна має право на самооборону відповідно до статті 51 Статуту ООН. Це передбачає удари по військових цілях на території агресора, які необхідні для самооборони", — заявила вона.

Канада

Міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі заявила, що Оттава не встановлювала жодних обмежень, коли передавала Україні свою зброю.

"Росія не має "червоних ліній", і тому ми маємо бути впевнені, що, коли йдеться про захист України, ми готові допомогти їм і показати, що, попри те, що відбувається, ми на їхньому боці. І у Канади немає жодних умов для постачань зброї в Україну, і тому ми продовжуватимемо працювати з українськими збройними силами", — сказала вона.

Канада, зокрема, передавала Україні свої танки Leopard.

Франція

Президент Франції Еммануель Макрон 28 травня під час прес-конференції з німецьким канцлером Олафом Шольцом у межах поїздки до Німеччини підтримав заклик Столтенберга й наголосив: Україна має право уражати військові об'єкти на території Російської Федерації.

Макрон сказав, що "ми повинні дозволити Україні нейтралізувати російські військові бази, з яких запускаються ракети". Він наголосив, що атаки на Україну здійснюють із території Росії. З наведених коментарів не зрозуміло, чи мав на увазі президент Франції використання західної зброї проти цілей у Росії, чи лише зброю, виготовлену українським оборонно-промисловим комплексом.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, своєю чергою, акцентував, що Україна "має всі можливості, згідно з міжнародним правом, робити те, що вона робить", а західні країни, які допомагають Україні зброєю, "виявили всі правила їх використання, які базуються на міжнародному праві".

Литва

Міністр закордонних справ Габріелюс Ландсбергіс вважає, що західні союзники мають зняти обмеження на використання зброї, що постачається в Україну, а також дати Києву більше свободи для завдавання ударів по цілях у Росії.

"Вони повинні мати можливість завдавати ударів по російській території, лініях постачання і військах, які готуються напасти на Україну. Правилам підпорядковується лише одна сторона. Ми повинні відмовитися від цих правил, які ми самі створили", — заявив він.

Латвія

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс сказав, що теперішні наступи Росії — наслідок зволікань і нерішучості Заходу. Тож варто західним партнерам зняти обмеження на застосування Україною зброї, яку вони їй надають. Він зазначив, що російський наступ на Харківщині — результат не лише того, що Росії вдалося перевести економіку на військові рейки та проводити мобілізацію, а й помилок у тому, як західні партнери реагують на ситуацію та надають підтримку Україні.

"Те, що ми бачимо, — наслідок нашої неспроможності надати Україні належну кількість зброї та накладання обмежень на те, як Україна може її застосовувати — для ударів по території Росії. Тут мова не про цивільних, а про легітимні військові цілі", — зауважив президент Латвії.

Швеція

Міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявив, що його країна дозволяє використовувати їхню зброю для ударів по військових об’єктах на території Росії. За його словами, Україна піддається неспровокованій і незаконній агресивній війні з боку Росії.

"Згідно з міжнародним правом, Україна має право захищатися військовими діями, спрямованими на територію противника, якщо вони відповідають законам війни. Швеція підтримує міжнародне право та право України на захист", — сказав Йонсон.

Естонія

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур переконаний, що країни-партнери, які передають Україні далекобійну зброю, мають також дати дозвіл на удари по військових об’єктах на території РФ. За його словами, Україна повинна мати всі можливості для захисту власної країни та свого народу.

"Україна має власні безпілотники, які вражають цілі за лінією фронту в дуже глибокому тилу ворога, на відстані понад 1000 кілометрів, тож, звичайно, я щиро сподіваюся, що всі країни, які мають далекобійні засоби, дадуть дозвіл і Україні, бо це ненормально, що Росія атакує з глибини своєї території, а українці воюють з однією рукою за спиною", — наголосив він.

Хто виступає проти цієї ідеї

Італія

Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні заявила, що зброя його держави, яка постачається Україні, має використовуватися лише всередині країни. Такої ж думки й голова італійського уряду Джорджа Мелоні.

"Я не знаю, чому Столтенберг каже щось подібне. Ми повинні бути дуже обережними. Я погоджуюсь з тим, що НАТО має зберігати свою стійкість і не повинно показувати ознак здачі", — сказала Мелоні.

Німеччина

Не підтримав ініціативу Столтенберга і федеральний канцлер Німеччини. Зокрема, Олаф Шольц наразі не бачить підстав для розширення сфери застосування західної зброї у війні в Україні. Він переконаний, що удари по Росії можуть спровокувати "велику війну". За словами політика, існують "чіткі правила, які були погоджені з Україною та які працюють" для постачання німецької зброї.

Варто зазначити, що у Білому домі вже стартували обговорювати рішення про надання Києву дозволу бити американською зброєю по території Російської Федерації. Наразі у союзників немає консенсусу щодо цього питання. 

Нагадаємо, 27 травня народний депутат і очільник постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв заявив, що парламентська асамблея Північноатлантичного альянсу оприлюднила заклик до урядів країн, які є членами НАТО, дозволити Україні бити західною зброєю по території Російської Федерації. За його словами, це рішення вдалося проштовхнути в останній момент, оскільки в початковій версії декларації цього пункту не було.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський заявив, що країни Заходу зволікають з наданням дозволу на удари їхньою зброєю з боку України по території Російської Федерації через страх перед ядерною ескалацією. Проте російський диктатор не піде на такий крок через власне самозбереження.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.05.2024 18:00