Фото: соцмережі

Угорщина стала найкорумпованішою європейською країною

Міжнародна організація Transparency International склала рейтинг найкорумпованіших країн ЄС. Перше місце посіла Угорщина. 

Про це повідомляє Politico.

Зазначається, що Угорщина, Болгарія і Румунія, які набрали від 42 до 46 балів зі 100, значно відстають від трійки кращих скандинавських країн ЄС. 

Країнами з найнижчими показниками корупції експерти назвали Данію (90 балів), Фінляндію (87 балів) та Швецію (83 бали). 

Люксембург, Велика Британія та Австрія значно знизили свої оцінки з 2017 року, а Ірландія — єдина країна-член ЄС, чиї оцінки покращилися. Молдова, яка отримала в червні минулого року статус кандидата в члени ЄС, також поліпшила свій результат.

До того ж Данія та Фінляндія також очолюють світові рейтинги, остання ділить із Новою Зеландією (87) місце завдяки своїм "сильним демократичним інститутам та повазі до прав людини", тоді як Сирія та Південний Судан (13) та Сомалі (12) "беруть участь у затяжних конфліктах".

Країна-терористка Росія набрала трохи більше балів, ніж Сирія та Сомалі – 28. Це один із найнижчих результатів у Східній Європі.

Оцінка України лише трохи вище (33), але в звіті зазначено, що країна "проводить важливі реформи і неухильно поліпшується" з початку війни.

Індекс використовує дані опитування, засновані на інтерв'ю з експертами та бізнесменами з різних джерел (включаючи Світовий банк та світовий економічний форум), щоб класифікувати 180 країн світу відповідно до їх передбачуваного рівня корупції за шкалою від 0, що означає високий рівень корупції — до 100.

Нагадаємо, українці з усіх антикорупційних органів найвище оцінюють роботу Державного бюро розслідувань та Національного антикорупційного бюро. Їм дали 3,08 та 3,05 бали відповідно, по п’ятибальній шкалі.

Світ, 31.01.2023 22:21