Фото: росЗМІ

Ухилянти та дезертири з Росії можуть отримати притулок у Франції: рішення Національного суду

Росіяни, які ухиляються від мобілізації для участі у війні в Україні або які дезертирували, можуть отримати статус біженців у Франції. Таке рішення ухвалив Національний суд Франції у справах притулку.

Про це йдеться у прес-релізі французького суду. 

Там зазначають, що таке рішення ухвалили спираючись на директиву ЄС від 13 грудня 2011 року. Уникнути мобілізації, оголошеної президентом РФ Володимиром Путіним 21 вересня 2022 року, на думку суду, шляхом проходження альтернативної цивільної служби було неможливо. Там наголошують, що російські ухилянти підлягають переслідуванню й кримінальному покаранню, яке нещодавно було посилено російським законодавством.

"Статус біженця може бути наданий особі, якій загрожує переслідування або покарання за відмову нести військову службу в разі конфлікту, де можуть бути скоєні воєнні злочини"— йдеться в повідомленні.

Оскільки мобілізовані російські військові, зазначають у суді, вже вчинили воєнні злочини в Україні, то росіяни, призвані з вересня 2022 року, також можуть їх вчиняти, безпосередньо чи опосередковано.

"Для подання заявки на притулок недостатньо лише перебувати в запасі, заявник повинен довести, що на нього дійсно поширюється військовий обов'язок у контексті часткової мобілізації або примусового призову", — йдеться у рішенні.

Нагадаємо, у травні російські загарбники розпочали мобілізаційні заходи у захопленому Маріуполі Донецької області. Деяких "бюджетників" уже відправили на медкомісії.

Раніше повідомлялось, що у Російській Федерації останнім часом різко зріс дефіцит робочої сили. Це пояснюється насамперед війною в Україні і масовою відправкою чоловіків у зону бойових дій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.07.2023 12:34