Ракета ATACMS. Фото: "Вікіпедія"

Україна домовляється зі США про дозвіл на використання ракет ATACMS у Росії, — WP

Україна веде перемовини зі Сполученими Штатами Америки про отримання дозволу на використання ракет ATACMS для ударів по військових аеродромах країни-агресорки.

Про це повідомляє The Washington Post, посилаючись на коментар неназваного радника президента України Володимира Зеленського.

"Українські офіційні особи звернулися до Вашингтона з проханням дозволити їм використовувати ракети далекого радіусу дії США ATACMS, щоб уразити аеродроми, які Росія використовує у відповідь на вторгнення — рішення, яке, якщо буде схвалено, може дозволити Києву деякий час утримувати частину Курська", — заявив неназваний радник українського лідера.

Крім того, за словами радника, дозвіл США бити ATACMS по російських аеродромах посилить позицію України на майбутніх переговорах з країною-агресоркою.

Водночас посадовець розповів журналістам, що українські сили захопили близько 100 квадратних кілометрів ворожої території. Він також додав, що газовимірювальна станція, яку зараз контролює Україна, розташована приблизно за п'ять миль на території Росії.

"У четвер газ все ще надходив через Суджу, — останній чинний пункт відвантаження трубопроводу, що транспортує російський природний газ до Європи через Україну. За словами радника, станція навряд чи буде використовуватися як важіль тиску, оскільки трубопровід все одно проходить через Україну, і Київ міг би перекрити потоки в будь-який момент", — йдеться у повідомленні.

Натомість радник Зеленського наголосив, що поки йому не відома точна мета вторгнення України, окрім потенційного відволікання російських військ від східної Донецької області України. На його думку, ЗСУ намагаються перешкодити російським силам, які рухаються на Харківщину та на південний схід від Сум. 

"Росія не має живої сили, куди вона могла б надіслати підкріплення, зберігаючи свою поточну позицію та чисельність сил як у районі Харкова, так і на сході", — сказав чиновник. 

Як відомо, у вівторок, 6 серпня, росіяни повідомили про спроби України прорватися на територію Курської області Російської Федерації.

Нагадаємо, кремлівський диктатор Володимир Путін у середу, 7 серпня, визнав, що українські воїни проводять спецоперацію на території Курської області. При цьому він заявив, що Сили оборони України нібито ведуть вогонь по цивільних об'єктах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.08.2024 10:59