Евакуація людей із Близького Сходу. Джерело: nv

Україна готує термінову евакуацію своїх громадян зі Сектора Гази

Україна готує термінову евакуацію українських громадян зі Сектора Гази, поки Ізраїль не активізував там наземну операцію. Зараз формують списки охочих виїхати у Єгипет через єдиний відкритий прикордонний пункт.

Про це повідомив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук в ефірі телеканалу "Ми — Україна". Евакуацію планують провести до четверга, 12 жовтня.

Він розповів, що евакуація українців — "це питання годин". У Єгипті громадян зустрінуть дипломати. Ситуація в Секторі Гази зараз напружена, така ситуація з евакуацією вже відбувалася 2021 року.

"Зараз формуємо списки громадян, які хочуть виїхати в Єгипет через єдиний прикордонний пункт, який поки що відкритий. Наші дипломати їх там зустрінуть, задокументують, тому що часто люди їдуть з простроченими або пошкодженими документами", — розповів посол.

Корнійчук пояснив, що якщо розпочнеться наземна операція, цього зробити вже не зможуть.

"Якщо ця ситуація продовжиться до початку наземної операції, то нам не вдасться навіть цього зробити, тобто нам треба діяти максимально швидко. Під час наземної операції перекривають усі кордони по периметру. І ми не зможемо навіть в Єгипет допомогти евакуюватися. Це питання годин, і тому ми працюємо 24/7", — наголосив він.

Ізраїль контролює повітряний простір над Сектором Гази та його береговою лінією, а також ввезення і вивезення товарів через свої прикордонні пункти. В Ізраїлі заявили, що перекривають постачання їжі, газу й електроенергії. У Газі живе понад 2 мільйони людей, більшість з них — залежить від гуманітарної допомоги.

Водночас премʼєр Ізраїлю Нетаньягу закликав жителів Гази терміново "покинути" її територію, однак коридорів для евакуації зараз фактично немає. Наше МЗС працює над створенням маршруту для екстреного виїзду громадян України із Сектора Гази.

Нагадаємо, що Армія оборони Ізраїлю повідомляє, що за ніч 10 жовтня завдала ударів по понад 200 цілях у Секторі Гази. Вказується, що ЦАХАЛ бив по військових об'єктах — зокрема, по складу зброї в мечеті, квартирі, яку використовували сили протитанкових керованих ракет ХАМАС, і висотній вежі, яку використовує терористичне угрупування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 10.10.2023 09:55