Фото: МВС України

Україна налаштована виконати всі умови для початку переговорів щодо вступу до ЄС, — Кулеба

Україна налаштована відкрити переговори про вступ до Євросоюзу у поточному році. Для цього уряд планує виконати усі сім рекомендацій Європейської комісії.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час онлайн-лекції щодо майбутнього Європи в Міжнародному університеті імені Менендеса Пелайо в іспанському місті Сантандер.

"Зараз українці одночасно воюють та втілюють внутрішні трансформації. Україна налаштована виконати всі завдання, визначені Єврокомісією, та відкрити переговори про вступ до ЄС вже цьогоріч", — наголосив він. 

Фото: МЗС України

Фото: МЗС України

На думку глави МЗС, наївно думати, ніби плани Москви обмежені Україною. Росія планує завдати шкоди всій Європі, а сильний ЄС не входить до планів агресора.

Також міністр попередив українців, що усі мають бути сильними та об’єднаними, а для перемоги у "великій грі" бути амбітними, дивитися далі за горизонт і безкомпромісно захищати цінності нашої країни. Він переконаний, що українці вже сьогодні роблять все для пришвидшення перемоги над ворогом.

"Часи труднощів минуть. Народиться нова Європа, невіддільною частиною якої буде Україна. Новий баланс сил забезпечить десятиліття миру та стабільності для всіх європейців. Аби жодні діти більше не мали гинути у варварській та неспровокованій загарбницькій війні. Аби назавжди закарбувати засадничий принцип Європи "Ніколи знову", — зазначив Кулеба.

Що має виконати Україна для вступу в ЄС

Єврокомісія раніше уже оголосила план дій, який Україні потрібно виконати для початку переговорів про вступ до ЄС. Основні вимоги: 

  1. Ухвалення законодавства про процедуру добору суддів Конституційного Суду, яке має містити процес попереднього відбору на основі оцінки доброчесності та професійних навичок.
  2. Завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
  3. Посилення боротьби з корупцією, зокрема серед топ-посадовців.
  4. Завершення відбору та призначення нового директора НАБУ та прокурора САП.
  5. Забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF).
  6. Ухвалення комплексного стратегічного плану реформування правоохоронного сектору.
  7.  Впровадження закону про олігархів.
  8. Приведення законодавства про ЗМІ у відповідність з європейським аудіовізуальним законодавством.
  9. Завершення реформи законодавства для національних меншин. 

Нагадаємо, раніше віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що переговори про членство України в Євросоюз почнуться до кінця цього року, навіть якщо наша країна не виконає усі сім рекомендацій ЄС як до кандидата у члени блоку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.08.2023 17:16