Фото: armyinform.com

Україна не скасує санкції проти російського "Лукойлу": Шмигаль аргументував позицію держави

Київ не планує скасовувати санкції проти російської компанії "Лукойл". Обмеження, що були запроваджені Україною, не становлять загрози для енергетичної безпеки Словаччини та інших європейських держав.

Відповідне повідомлення опублікував у своєму Telegram-каналі прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Посадовець наголосив, що протягом останніх тижнів він мав низку розмов з главою словацького уряду Робертом Фіцо. Всі вони, за словами Шмигаля, були про енергетичну безпеку наших країн.

Позиція України щодо "Лукойлу"

Як зазначив Денис Шмигаль, Україна наполягала і продовжує наполягати на необхідності максимальної відмови від російської нафти

"Бо Росія та енергетична безпека — не сумісні речі. Всі країни це розуміють і більшість діє. ЄС дозволив Словаччині та ще низці країн використовувати російську нафту за умови, що країни будуть активно розбудовувати альтернативні канали постачання. Більшість — розбудовує", — йдеться у заяві глави українського уряду.

Денис Шмигаль заявив, що Україна залишається надійним транзитером для всіх країн, які цінують свободу та верховенство права. 

"Ми беззаперечно виконуємо Угоду про асоціацію з ЄС. Так буде і надалі", — підкреслив український прем'єр-міністр.

Шмигаль також заявив, що санкції, запроваджені РНБО України, не становлять загрози для енергетичної безпеки Словаччини та Європи загалом, саме тому їх скасування не є предметом обговорення. Відтак Україна отримала повне розуміння Брюсселя в цьому питанні.

Глава уряду наголосив, що Словаччина — надійний партнер України, від якого Київ не очікує шантажу або погроз

"Бо погрожувати Україні, яка захищається від агресора, заради того, щоб держава-терорист продовжувала заробляти свої криваві надприбутки — це сумнівний шлях", — заявив Шмигаль.

Глава Кабміну також підкреслив, що сторони домовилися про чергову міжурядову зустріч у жовтні, де "продовжиться конструктивний і прагматичний діалог".

"Дякую моєму колезі, пану Фіцо, за важливі конструктивні розмови. Впевнений, ми знайдемо взаємовигідні рішення для України, для Словаччини, для Європи", — додав Денис Шмигаль.

Варто зазначити, що Угорщина та Словаччина отримали винятки з загальноєвропейської заборони на імпорт російської нафти після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Але Київ нещодавно розпорядився припинити транзит нафтопродуктів компанії "Лукойл" через нафтопровід "Дружба".

Своєю чергою Україна наполягає, що нафтопроводом тече така ж кількість нафти, як і раніше, завдяки іншим російським компаніям. Угорщина та Словаччина ж переконана, що рішення Києва ставить під загрозу їхню енергетичну безпеку.

Нагадаємо, що 24 липня президент Словаччини Петер Пеллегріні та міністр оборони Роберт Калиняк жорстко розкритикували рішення України щодо заборони транзиту російської нафти компанії "Лукойл".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 31.07.2024 17:58