Фото: Міноборони Литви

Україна отримала від Литви бронетранспортери М577: що про них відомо

Литва передала Україні бронетранспортери М577. Вони були доставлені 5 квітня.

Про це повідомило Міністерство оборони Литви.

Бронетранспортери призначені для забезпечення радіозв’язку та управління у тактичній ланці Сухопутних військ.

"Безперервність підтримки України є нашим стратегічним завданням. Озброєння та обладнання, що постачаються нами та нашими союзниками, роблять важливий внесок у боротьбу України за незалежність та безпеку Європи в цілому. Ми надаватимемо підтримку Україні настільки, наскільки це буде необхідно", — сказав міністр національної оборони Литви Лауринас Кашчюнас.

Наголошується, що на сьогодні військова підтримка від Литви охоплює різну зброю, боєприпаси, безпілотники, засоби боротьби з дронами, навчання солдатів та ремонт важкої техніки.

Що відомо про бронетранспортери М577

Командно-штабна машина, створена на базі бронетранспортера M113 для виконання функцій мобільного командного пункту (тактичного операційного центру) рівня батальйону.

На відміну від базової версії М113, машини обладнані додатковим набором радіостанцій для забезпечення командування та управління підрозділом (наприклад, батальйоном) та координування з іншими підрозділами та вищими ланками командування (наприклад, штаб полку). Зазвичай, машини обладнані збірними щоглами антен, які встановлюються на даху.

Фото: mil.in.ua

Конфігурації машин для інших завдань мають відповідне обладнання. Наприклад, машина керування вогнем М577 обладнана балістичним калькулятором TACFIRE.

У 2016 році Литва закупила у Німеччини 168 командно-штабних бронеавтомобілів, пара десятків були додатково модернізовані. БТР є значно легшими за інші, тому вкрай мобільні, що важливо для швидкого переміщення командного центру на передовій. Попри полегшення, броня все одно забезпечує захист від вогню стрілецької зброї та осколків артилерійських снарядів. Автомобіль також оснащений системою хімічного захисту (NBC). Оборонного озброєння машина не має.

Броньовик оснащений комп’ютерними системами та засобами, які дозволяють підтримувати зв’язок на великих відстанях. M577 також оснащений зовнішнім бензиновим генератором, який може живити усі електронні системи та комунікаційне обладнання, коли головний двигун вимкнено. Один генератор забезпечує достатньо енергії для двох машин. Екіпаж транспортного засобу складається з п’яти осіб, включно з водієм.

Нагадаємо, 5 квітня прем'єр-міністр Литви Інгріду Шимоніте заявила, що міністерство оборони її країни планує закупити для України три тисячі FPV-дронів. На закупівлю дронів Литва витратить 2,17 мільйона доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.04.2024 15:53