Фото: Міноборони США

Україна отримає більше снарядів: в ЄС підписали перші угоди про спільні закупівлі боєприпасів

Україна отримає велику кількість боєприпасів у найближчому майбутньому. Це станеться завдяки підписанню Європейським оборонним агентством (EDA) перших контрактів на спільну закупівлю артилерійських снарядів калібру 155 мм.

Про це повідомили на сайті EDA. 

Зазначається, що станом на 6 вересня підписано вже вісім рамкових контрактів із європейською оборонною індустрією. Останні п'ять контрактів було укладено 5 вересня у штаб-квартирі агентства у Брюсселі під час візиту послів Комітету ЄС з питань політики та безпеки.

Своєю чергою глава європейської дипломатії ЄС Жозеп Боррель пояснив, що підписання таких договорів — це ще один крок у трикомпонентній ініціативі постачання боєприпасів.

"Тепер країни-члени можуть передавати замовлення у рамках восьми рамкових контрактів. Час має важливе значення. Путін не демонструє жодних ознак припинення своєї агресії проти українського народу. Тому наша військова підтримка оборони України має тривати", — заявив Боррель.

Генеральний директор EDA Іржі Шедіві також прокоментував підписання контрактів для закупівлі артснарядів. Він зазначив, що такий крок між агентством та європейською оборонною промисловістю показує "здатність швидко забезпечити найкращі можливі угоди для держав".

"Зараз ми пропонуємо державам-членам реальні можливості розміщувати замовлення у промисловості через EDA, або для підтримки України, або для поповнення своїх власних національних запасів. Тепер держави-члени мають повною мірою використати ці можливості", — сказав Шедіві.

Які типи снарядів отримає Україна

У заяві EDA йдеться, що снаряди будуть призначені для найпоширеніших самохідних гаубиць, які країни ЄС відправили в Україну. Йдеться про французьку Caesar, польську Krab, німецьку Panzerhaubitze 2000 та словацьку Zuzana.

"Незабаром буде укладено інші рамкові контракти для інших гаубичних систем", — додали в прес-службі EDA.

Нагадаємо, наприкінці серпня міністр оборони Естонії Ханно Певкур повідомляв, що Європейський Союз дещо сповільнив постачання боєприпасів для України. З обіцяного мільйона Сили оборони отримали менш як 250 тисяч снарядів.

Своєю чергою очільник Міністерства питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін заявив, що за шість місяців 2023 року в Україні значно зросло виробництво боєприпасів та озброєння. У Міністерстві з питань стратегічних галузей промисловості кажуть, що порівняно із минулим роком, цифра зросла у десять разів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.09.2023 06:38