Фото: itechua.com

Україна отримає від Канади понад 400 бойових дронів SkyRanger: що про них відомо

Канада передасть Україні понад 400 бойових дронів SkyRanger. Перші постачання очікуються влітку.

Про це повідомила прес-служба Міністерства оборони України.

Таке рішення ухвалили на позачерговому засіданні керівної групи Коаліції дронів, яка відбулася напередодні, Україна проінформувала партнерів про ситуацію на полі бою та нагальні потреби для відбиття атак ворога.

"Канада влітку розпочне передачу 450 багатоцільових БпАК SkyRanger", — зазначають у відомстві.

Крім того Литва виділить три мільйони євро на виробництво FPV-дронів для України, а Німеччина передасть розвідувальні дрони VECTOR 211.

Нідерланди соєю чергою підтвердили наміри контрактування партії дронів Heidrun RQ-35 на 200 мільйонів євро у співпраці з Данією та Німеччиною.

"Ситуація на фронті змінюється щодня, ворог продовжує атакувати цивільні об’єкти, особливо енергетичну інфраструктуру. Ми потребуємо інструментів для асиметричної відповіді. Час для обговорення рішень спливає, нам це потрібно вже зараз", — звернулася до учасників засідання заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко.

Своєю чергою міністр оборони Латвії Андріс Спрудс закликав присутніх щодня памʼятати, що війна продовжується, тож час усім учасникам долучитися до підтримки ініціативи, яка набирає обертів і очікує на приєднання нових країн.

Канадські дрони SkyRanger: що про них відомо

SkyRanger — це багатоцільовий дрон. Його головний профіль — виявлення та ідентифікація цілей, що критично важливо.

Дрони мають вбудовані тепловізори, здатні перехоплювати сигнали на відстані до п'яти кілометрів, виявляти розташування телефонів і навіть ідентифікувати людей (до 10 цілей одночасно). Вони вважаються одними з найкращих у світі у своєму класі.

SkyRanger може працювати в автономному режимі — без зв'язку з оператором та орієнтуватися на місцевості без сигналів супутникової навігації, що вкрай важливо в умовах активного застосування росіянами систем РЕБ.

Що відомо про коаліцію дронів 

Організація країн, які беруть участь у виробництві і передачі дронів в рамках постачання зброї та обладнання в Україну для відбиття агресії Росії. Коаліцію утворено 17 лютого 2024 року. Учасниками коаліції наразі є: Латвія, Велика Британія, Україна, Швеція, Данія, Німеччина, Литва, Естонія, Нідерланди та Канада.

Нагадаємо, Нідерланди вже передають Україні безпілотники в рамках досягнутих раніше угод щодо коаліції дронів. Також союзники приймають активну участь у посиленні протиповітряної оборони нашої держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.04.2024 18:07