Фото: Мінекономіки України

Україна отримає від Словенії 1,5 млн євро: куди спрямують кошти

Словенія виділить Україні 1,5 мільйона євро на гуманітарне розмінування. Фінансування буде надане ще цього року на безповоротній основі.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки України. За даними джерела, відповідну угоду підписали 4 грудня в Любляні.

На важливу допомогу від Словенії відреагувала очільниця Мінекономіки Юлія Свириденко, висловивши подяку громадянам цієї країни.

"Україна надзвичайно вдячна уряду Словенії та словенському народу за підтримку, яку ми відчуваємо, та допомогу, що отримуємо з першого дня російської агресії. 1,5 мільйона євро, які Україна неймовірно вдячна отримати сьогодні від народу Словенії, допоможуть забезпечити саперів ДСНС та Державної служби спецтранспорту необхідним індивідуальним захистом, обладнанням та технікою для розмінування. Ці кошти допоможуть пришвидшити очищення території нашої країни від вибухівки та збережуть життя і здоров’я багатьох українців", — заявила вона.

Яка площа України небезпечна через міни та боєприпаси

Президент Володимир Зеленський в середині серпня повідомляв, що на сьогодні 174 тисячі квадратних кілометрів території України потенційно небезпечні через міни та боєприпаси. Деякі аналітики називають Україну найбільш замінованою країною у світі.

За словами глави держави, Україна потребує техніки для розмінування від партнерів. На його думку, важливо також створити виробничу базу в державі для очищення землі від російських мін за роки, а не десятиліття.

У зв'язку з замінуванням, зокрема в Херсонській, Харківській та Чернігівській областях, трапляються випадки підриву на боєприпасах, залишених російськими окупантами. Зокрема, на початку вересня на деокупованій території Херсонщини на російській міні підірвалися троє вибухотехніків. Це сапери організації The HALO Trust, яка займається гуманітарним розмінуванням області.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомляв, що розмінувати українські аграрні землі можна буде упродовж трьох років після деокупації. Для цього будуть залучені дрони та інша сучасна техніка. Також, за його словами, влада налаштована за п'ять-сім років закінчити розмінування всієї території України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 04.12.2023 19:35