Літак-винищувач F-16. Джерело: ua.depositphotos.com

Україна отримає від США F-16 з ракетами та іншою сучасною зброєю, — WSJ

Сполучені Штати Америки погодилися озброїти десятки винищувачів F-16, які відправляються в Україну, ракетами американського виробництва та іншою сучасною зброєю, вирішивши цим давнє питання про західні літаки.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Як зазначає видання, Данія та Нідерланди готуються відправити перші американські F-16 в Україну цього літа, а пізніше прибудуть ще з Бельгії та Норвегії. Але досі джерело критичної зброї для літаків залишалося невизначеним.

Хоча Пентагон має у своєму розпорядженні обмежені запаси та виробничі можливості, він поставить винищувачам F-16 боєприпаси класу "повітря-земля", комплекти високоточного наведення для бомб і вдосконалені ракети класу "повітря-повітря" в достатніх кількостях для задоволення найнагальніших потреб України, заявив високо чиновник.

"Ми впевнені, що зможемо поставити всю цю [зброю] принаймні у тих критичних обсягах, які їм необхідні", — заявив американський чиновник.

F-16 — один із найпомітніших зразків техніки, який Захід запропонував Україні, оскільки вона прагне переламати хід війни, яка звелася до поступових успіхів на полі бою. І українці, і країни, які пожертвували літаки, кажуть, що F-16 зміцнять військові сили Києва, але визнають, що попереду ще багато проблем із підготовкою достатньої кількості пілотів, обслуговуванням літаків та визначенням найкращих способів їх використання.

"Це важливе доповнення. Саме собою воно не змінює хід війни", — сказав міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде.

Зброя для F-16, яку США відправляють, включає ракети класу "повітря-земля" AGM-88 HARM; версії комплектів Joint Direct Attack Munition збільшеної дальності, які перетворюють некеровані бомби на інтелектуальну зброю; і так звані бомби малого діаметра, які вибухають з малим радіусом ураження. Крім того, США відправлять удосконалені ракети класу "повітря-повітря" середньої дальності, відомі як AMRAAM, і ракети класу "повітря-повітря" малої дальності AIM-9X для літаків.

"Сам літак безкорисний без озброєння", — заявив генерал-майор Рольф Фолланд, командувач Королівськими військово-повітряними силами Норвегії.

У Європі багато країн не хотіли відправляти до Києва великі обсяги своїх обмежених запасів авіаційних боєприпасів, тож союзники вигадали рішення, яке Пентагон охрестив "ривком". Європейські країни можуть об'єднати свої фінанси, щоб купити у США авіаційні боєприпаси для відправлення в Україну, сказав американський чиновник.

Але озброєння F-16 — лише одна з багатьох проблем, з якими зіткнеться Україна, коли отримає літак. Літаки, яких зрештою буде близько 80, не будуть поставлені всі одразу. Наприклад, данські поставлятимуться поетапно протягом восьми місяців.

США та їхні союзники відмовилися назвати конкретні терміни постачання літаків та їх озброєння через проблеми безпеки.

Нагадаємо, декілька днів тому посол України в США Оксана Маркарова заявляла, що українська дипломатія у США зараз працює над збільшенням кількості підготовки пілотів і персоналу на винищувачах F-16. Україна зможе залучити ці літаки на полі бою вже цього року.

Раніше The Washington Post повідомляв, що уже через декілька тижнів до України мають прибути перші винищувачі F-16. Ці літаки використовуватимуть для посилення протиповітряної оборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.07.2024 16:33