Оксана Маркарова. Фото: "Голос Америки"

Маркарова розповіла, коли Україна вперше застосує F-16 на полі бою

Українська дипломатія у Сполучених Штатах Америки зараз працює над збільшенням кількості підготовки пілотів і персоналу на винищувачах F-16. Україна зможе залучити ці літаки на полі бою вже цього року.

Про це заявила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

"2024 рік — це рік, в якому літаки F-16 будуть у нас, і їх застосують на полі бою. Зараз ми працюємо над стрімким збільшенням кількості тренувань, збільшенням кількості підготовки персоналу та, звичайно, над наближенням постачання літаків", — зазначила вона.

Посол запевнила, що "найближчі місяці покажуть серйозне збільшення" постачання зброї на фронт і протиповітряної оборони для захисту українських міст. Зокрема, дипломати працюють над передачею Україні артилерійських снарядів.

"Важливою також є протиповітряна допомога. Це й питання додаткових установок, які вже розпочали заходити: відбулося оголошення про той Patriot, який із Німеччини до нас потрапив. Ми працюємо над додатковими п'ятьма системами, які будуть заходити. Також системи, які замовляли попередньо, — NASAMS та інші — ми вже найближчим часом побачимо на службі у наших військах", — наголосила вона.

До речі, державний секретар США Ентоні Блінкен на саміті НАТО у Вашингтоні в липні заявив, що F-16 виробництва Lockheed Martin літатимуть в українському небі цього літа.

Нагадаємо, декілька днів тому головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що американські винищувачі F-16, які найближчим часом отримає Україна, допоможуть Збройним силам у боях з російською армією. Проте вони мають певні обмеження на лінії бойового зіткнення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.07.2024 22:33