Фото ілюстративне. Джерело: pixabay

Американський генерал розповів, коли Україна отримає перевагу в повітрі завдяки F-16

Прибуття винищувачів F-16 в Україну стане першим етапом тривалішого процесу переходу збройних сил країни на західну тактику й оснащення. Й на початках це аж ніяк не буде панацеєю.

Про це заявив генерал Джеймс Геккер, командувач Військово-повітряних сил США у Європі. Його цитує видання Aviation Week. Він зазначив, що українські льотчики не здобудуть переваги в повітрі за декілька тижнів.

"Це буде процес, через який ми пройдемо, але принаймні ми починаємо. Я думаю, що найголовніше тут те, що це початок впровадження в Україну західного обладнання, західної тактики, західної доктрини та західного мислення", — сказав Геккер.

Україна слідуватиме за іншими колишніми країнами Східного блоку, які приєдналися до НАТО та прийняли західні літаки. Потрібен час, щоби мати можливість ефективно експлуатувати літаки з достатньою кількістю персоналу, а також необхідною логістичною підтримкою.

"Це не станеться одразу, але треба розпочати, і ми вже перебуваємо доволі близько до цього", — додав генерал.

За його словами, Україна значною мірою досягнула успіху під час війни в забезпеченні безпеки своїх літаків, виявляючи гнучкість — наприклад, ніколи не злітаючи та не приземляючись з однієї й тієї ж бази. Українські ВПС зробили це зі своїм нинішнім парком МіГ-29 та Су-24, і тепер їм потрібно буде повторити це з F-16. Це складне завдання, оскільки не всі аеродроми по всій країні зможуть обслуговувати нові літаки.

В оперативному плані Росія адаптувала свою тактику, швидше націлюючись і завдаючи ударів, каже Геккер. Москва все частіше використовує балістичні ракети, надані Північною Кореєю, тому партнерам України необхідно забезпечити правильний захист від них — поряд із поширенням дронів-камікадзе.

Геккер зауважив, що він більше переймався майбутнім України "декілька місяців тому", оскільки запаси боєприпасів країни були виснажені, а міжнародний політичний тиск сповільнив поповнення запасів. З того часу ситуація значно пом'якшилася, оскільки, як він зазначив, Захід надав більше систем, необхідних як для оборони, так і для наступу.

Як відомо, держсекретар США Ентоні Блінкен на саміті НАТО у Вашингтоні в липні заявив, що F-16 виробництва Lockheed Martin літатимуть в українському небі цього літа. Це кульмінація тривалого процесу, який включає навчання в США і в декількох місцях у всій Європі, а також поточні та майбутні постачання літаків із Бельгії, Данії, Нідерландів і Норвегії.

Нагадаємо, минулого тижня міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс заявив, що винищувачі F-16 від Нідерландів надійдуть в Україну найближчим часом. На першому етапі Україна використовуватиме їх у протиповітряній обороні. Саме це стане пріоритетом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.07.2024 14:19