На фото: Саймон Гарріс та Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента.

Україна підписала двосторонню угоду зі ще однією країною: що вона передбачає

Президент Володимир Зеленський підписав з прем'єр-міністром Ірландії Саймоном Гаррісом двосторонню угоду між країнами. Загалом Україна уклала 26 таких угод.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, від початку повномасштабної російсько-української війни Ірландія надала гуманітарну, стабілізаційну та нелетальну військову допомогу Україні на суму близько 380 мільйонів євро.

"Цьогоріч Ірландія зобов'язалася виділити нашій державі ще 128 мільйонів євро на нелетальну військову підтримку та щонайменше 40 мільйонів євро на гуманітарну допомогу", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, Дублін надасть Києву системи розмінування та обладнання для знешкодження вибухонебезпечних предметів, а також надалі братиме участь у коаліції з розмінування. Водночас Ірландія вивчить інші потенційні шляхи підтримки в межах коаліцій спроможностей контактної групи з питань оборони. Йдеться про ІТ-коаліцію тощо.

"Ірландія забезпечить постійну підготовку Збройних Сил України через Місію ЄС з військової допомоги (EUMAM) в Україні", — наголошують в Офісі президента.

Так, деякі блоки цієї угоди окреслюють гуманітарну допомогу, а також підтримку щодо відновлення та реалізації реформ, зокрема на шляху України до євроінтеграції. Дублін сприятиме притягненню Москви до відповідальності, відшкодуванню збитків, завданих вторгненням російських окупантів, а також у подальшому посиленню санкційного тиску на державу-агресора.

Ірландський уряд продовжить докладати дипломатичних зусиль для імплементації формули миру та брати участь у діяльності низки робочих груп і в реалізації конкретних елементів цієї формули. 

Нагадаємо, у середу, 4 вересня, Гарріс з офіційним візитом прибув до України, у межах якого він провів зустріч з Володимиром ЗеленськимКрім того, прем’єр Ірландії зустрінеться й зі своїм українським колегою Денисом Шмигалем. Очікується, що посадовці обговорять питання повернення незаконно переміщених українських дітей з Росії та Білорусі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.09.2024 15:23