На фото: Хмельницька АЕС. Джеорело: Facebook АЕС

Україна планує розпочати будівництво чотирьох атомних реакторів у 2024 році, — Галущенко

Україна планує розпочати будівництво чотирьох нових атомних реакторів, щоб компенсувати енергетичні потужності, втрачені через тимчасову окупацію Запорізької АЕС. Роботи планують розпочати влітку або восени 2024 року.

Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко, пише Reuters.

За його словами, Україна розраховує розпочати будівництво чотирьох нових атомних реакторів на Хмельницькій АЕС. Головна мета — компенсація втрачених енергетичних потужностей через війну з Росією.

"Два блоки, які включають реактори та відповідне обладнання, базуватимуться на обладнанні російського виробництва, яке Україна хоче імпортувати з Болгарії, тоді як інші два використовуватимуть західні технології виробника енергетичного обладнання Westinghouse", — заявив міністр.

Галущенко пояснив, що всі чотири реактори можуть бути розроблені одночасно.

"Думаю, що розпочнемо будівництво влітку-восени". Нам потрібні корпуси. Ми хочемо відразу зробити третій і четвертий блоки", — зазначив він.

Міністр додав, що АЕС на підконтрольній Україні території виробляють понад 55% потреб країни в електроенергії, але Київ хоче розширити цей сектор, щоб компенсувати втрату Запорізької АЕС, найбільшої АЕС у Європі.

"Росія отримала контроль над об’єктом після початку повномасштабного вторгнення в Україну на початку 2022 року, а його шість ядерних реакторів зараз простоюють. Третім і четвертим (Хмельницький блоки) ми хочемо компенсувати Запорізький, і зараз ми ведемо переговори з нашими болгарськими партнерами щодо двох реакторів, які ми хочемо взяти", — пояснив Галущенко.

До того ж він додав, що паралельно з будівництвом радянських блоків ВВЕР-1000 Україна хоче розпочати підготовчі роботи для розміщення двох сучасних західних блоків АП-1000, також у Хмельницькому.

"Нам потрібно ухвалити закони, і у нас є проекти законів по третьому, четвертому, п'ятому і шостому блоку", — акцентував міністр.

Нагадаємо, 19 січня МАГАТЕ заявило, що на Запорізькій атомній електростанції вибухові пристрої розташовані між внутрішньою та зовнішньою огорожею навколо неї, що є несумісним зі стандартами безпеки. Таким чином російська армія фактично знову замінувала окуповану нею ЗАЕС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 25.01.2024 18:59