Фото із соцмереж

Україна планує відновити експорт електроенергії до сусідніх країн

З 25 серпня Україна планує відновити експорт електроенергії до сусідніх країн, який припинили з 12 травня 2024 року. Це відбуватиметься в години профіциту.

Про це повідомила прес-служба "Укренерго".

В компанії пояснили, що з вчорашнього дня в Україні почала спадати спека, і на ранок 23 серпня суттєво знизилось споживання електроенергії. До того ж з планового ремонту вийшов енергоблок однієї з атомних електростанцій.

"Це зумовлює профіцит потужності в українській енергосистемі у денні години, коли активно працюють сонячні електростанції.     Задля уникнення аварій, енергосистема має працювати збалансовано — кількість виробленої енергії в кожну хвилину має відповідати кількості спожитої", — підкреслили в прес-службі.

Способів подолання профіциту може бути два:

  • обмеження генерації українських сонячних електростанцій;
  • відновлення експорту електроенергії в денні години.

"Враховуючи економічну недоцільність обмеження роботи СЕС, починаючи з 25 серпня Україна планує відновити експорт електроенергії до сусідніх країн", — зазначили в "Укренерго".

Вже 24 серпня буде проведений аукціон на доступ до міждержавних перетинів у напрямках Румунії, Угорщини та Молдови. Це дозволить уникнути обмежень для українських виробників електроенергії.

В компанії зауважили, що експорт буде відбуватись виключно в період профіциту — під час активної роботи сонячних електростанцій. Водночас у періоди максимального споживання, коли потужності в енергосистемі недостатньо, експорт електроенергії з України здійснюватися не буде. 

Нагадаємо, 23 серпня в Україні не плануються застосовувати графіки погодинних відключень світла. При цьому громадян закликають користуватись електроенергією заощадливо.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 23.08.2024 15:59