Фото ілюстративне. Джерело: Донбас СОС

Україна проведе обмін дітьми з Росією за посередництва Катару, — Le Monde

За інформацією видання Le Monde, Київ та Москва проведуть обмін дітьми за посередництва Катару. В Україну повернуться дев'ять неповнолітніх та один дорослий, ще чотирьох дітей "для возз'єднання з сім'ями" передадуть Росії.

Le Monde у своїй заяві посилається на неназваного катарського чиновника. Відомо, що українським дітям нібито "від 12 до 17 років, а російським — від двох до семи".

Зазначається, що Катар, який виступає посередником у цьому складному питанні, з липня 2023 року допомагав репатріювати українських дітей, перевезених до Росії та на території, окуповані Москвою.

"Міжнародний кримінальний суд навесні 2023 року видав ордер на арешт Володимира Путіна та російського уповноваженого у справах дітей Марії Львової-Бєлової за безпосередню причетність до депортації українських дітей до Росії з лютого 2022 року", — наголошує видання.

Своєю чергою Москва ці звинувачення неодноразово відкидала. Російський уряд заявляє, що начебто "захищає дітей від бойових дій" і наголошує, що готовий передати дітей їхнім родичам в Україні, якщо вони цього вимагатимуть.

Так, за оцінками Києва, 20 000 неповнолітніх українських дітей було депортовано або примусово переміщено до Росії, хоча загальна кількість може бути набагато більшою, адже ця цифра стосується лише офіційно ідентифікованих дітей. Наразі близько 400 із них повернулися до України.

Нагадаємо, раніше уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомляв, що Російська Федерація від початку повномасштабного вторгнення вбила 575 українських дітей. Ще 1609 отримали поранення внаслідок дій окупантів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.09.2024 10:23