Фото: Офіс президента

Україна розпочала переговори з Японією щодо гарантій безпеки

 

Україна розпочала перший раунд переговорів із Японією щодо двосторонньої угоди про гарантії безпеки. Це вже четверта країна після США, Великої Британії та Канади, із якою Україна розпочала переговори. 

Про це йдеться на сайті Офісу президента.

Зазначається, що переговори із Японією розпочали, як це передбачено Спільною декларацією про підтримку України. Українську переговорну групу очолив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква. До неї увійшли також заступник керівника Офісу Роман Машовець, заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький, радник керівника Офісу Президента Олександр Бевз. Наголошується, що невід’ємною складовою частиною гарантій безпеки є також допомога в економічній відбудові України.

"Початок двосторонніх консультацій із Японією є не лише підтвердженням нашого стратегічного партнерства, але й демонстрацією глобальної підтримки України, яка виходить далеко за межі Європи й Північної Америки. Символічно, що двосторонні переговори про гарантії безпеки Японія розпочала з Україною саме під час свого головування в "Групі семи", — наголосив Ігор Жовква.

Україна та Японія узгодили план двосторонніх переговорів до кінця цього року.

Що передбачають гарантії безпеки для України

Схвалена на саміті НАТО декларація G7 передбачає довгострокову підтримку України у сфері безпеки та економіки. Вона є важливим кроком до укладення системи двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами щодо гарантій безпеки для нашої держави. Зокрема, гарантії безпеки містять такі компоненти:

  1. Заходи з допомоги Україні у захисті себе та упередження нової агресії, зокрема постачання зброї, підтримку в розбудові ОПК, навчання, співпрацю в галузі розвідки та кібербезпеки. Крім того, країни-гаранти допомагатимуть підвищенню стабільності української економіки й енергетики та надаватимуть технічну й фінансову допомогу. 
  2. Заходи на випадок нової агресії, які передбачають негайні консультації, щоб забезпечити Україну всім необхідним для оборони в найкоротші терміни. Всі ці принципи були закладені в концепції Kyiv Security Compact групи Расмуссена-Єрмака. 
  3. Підтримка у притягненні Російської Федерації до відповідальності за агресію та кроки економічного та юридичного характеру, спрямовані на покарання Росії та збільшення її витрат на війну. Серед них: подальше посилення санкційного тиску, заморожування активів, створення механізмів стягнення репарацій та судове переслідування винних у злочинах проти України й українців згідно з нормами міжнародного права. Це означає, що держави-члени G7 повністю підтримують ініціативи Офісу Президента в площинах санкційної політики та правосуддя.
  4. Подальша підтримка демократичного розвитку України.​

Нагадаємо, раніше президент Зеленський пояснив, як працюватимуть гарантії безпеки для України, які партнери ухвалили на саміті НАТО. За його словами, це перші юридичні зобов'язання від партнерів. До їхньої реалізації зможуть доєднатися країни, які не входять до складу "Великої сімки". Серед тих, хто вже доєднався до декларації — Чехія, Данія, Нідерланди, Норвегія, Іспанія та Швеція Згодом Україна зможе отримати такі зобовʼязання від кожної держави-гаранта безпеки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.10.2023 17:44