Путін і Кім Чен Ин на космодромі "Східний". Джерело: KCNA

Південна Корея і Японія різко відреагували на угоду Путіна та Кім Чен Ина

Японія попередила, що будь-яка угода щодо зброї між Північною Кореєю та Росією після зустрічі їхніх двох лідерів у середу потенційно може порушити резолюції Ради Безпеки ООН. Токіо "уважно стежить за ситуацією із занепокоєнням".

Про це повідомив CNN із посиланням на заяву на прес-конференції нового міністра закордонних справ Японії Йоко Камікави, яка вступила на посаду в день зустрічі.

Вона сказала, що будь-яка угода між двома країнами "може призвести до порушення відповідних резолюцій Ради Безпеки", та висловила стурбованість тим, що саміт між Кім Чен Ином і Володимиром Путіним може спричинити надання Північною Кореєю зброї та іншої допомоги Росії.

Камікава додала, що Японія буде тісно співпрацювати з міжнародною спільнотою, включаючи США та Південну Корею, у відстеженні розвитку подій.

Своєю чергою, Південна Корея висловила "глибоке занепокоєння" з приводу можливого військового співробітництва між Пхеньяном і Москвою. Представник уряду Кім Єн Хо заявив, що дві країни, схоже, укладають "якусь військову угоду", вказавши на нещодавні візити Кім Чен Ина на заводи з виробництва боєприпасів у Північній Кореї та його візит до Росії разом із вищими військовими чиновниками.

Він також згадав недавній візит міністра оборони Росії Сергія Шойгу до Пхеньяна та пропозицію Москви підтримати розвиток супутника Пхеньяну. Коментарі пролунали після того, як офіційні особи США попередили, що Путін може використати зустріч із північнокорейським диктатором для пошуку зброї, заявивши, що переговори щодо зброї "активно просуваються" між двома країнами.

"Я не можу не відчувати глибокого занепокоєння з приводу військової співпраці та операції з постачання зброї", — сказав Кім Єн Хо.

Міністр закликав Пхеньян і Москву припинити "незаконні дії", які призведуть дві країни до "ізоляції та регресу", та дотримуватись міжнародних норм, включаючи резолюції Ради Безпеки ООН. Він попередив, що Північна Корея зіткнеться зі "сильнішою відповіддю" з боку Південної Кореї, США та Японії, "чим більше вона чіплятиметься за свої ядерні розробки".

Нагадаємо, що у середу, 13 вересня, лідер Північної Кореї Кім Чен Ин і російський президент Володимир Путін завершили перемовини на космодромі "Східний" у РФ. Переговори диктаторів у розширеному складі тривали понад годину, після них розпочалася розмова наодинці. Північнокорейський диктатор сказав, що "завжди підтримував всі рішення президента Путіна й уряду Росії".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.09.2023 10:02