Фото: Українська Гельсінська спілка з прав людини

Україна розслідує роль Білорусі в депортації українських дітей, — Reuters

Україна розслідує ймовірну роль Білорусі в примусовому переміщенні дітей з тимчасово окупованих Росією територій.

Про це повідомив генеральний прокурор України Андрій Костін у коментарі агентству Reuters.

За словами генпрокурора, наразі порушено кримінальне провадження за фактом "примусового перевезення/депортації понад 19 тисяч дітей" з окупованих територій Донеччини, Луганщини, Запоріжжя, Херсонщини та Харківщини, зокрема до Білорусі.

"Факт та обставини вивезення українських дітей з тимчасово окупованих територій України до так званих оздоровчих таборів на території Білорусі наразі розслідуються в межах цієї кримінальної справи", — зазначив Костін.

Водночас доцент Університетського коледжу Лондона та спеціаліст із законодавства про права дитини Юлія Іоффе заявила, що якщо такий злочин буде підтверджений, "дуже ймовірно" у світі визнають, що Білорусь порушила Конвенцію ООН про права дитини.

"Дії Білорусі можуть бути кваліфіковані як злочин проти людяності — "депортація або примусове переміщення населення", відповідно до Римського статуту Міжнародного кримінального суду, якщо є достатньо доказів широкого чи систематичного примусового переміщення", — сказала Іоффе.

Експерт також зауважила, що Білорусь не можна вважати нейтральною країною, куди законно можна було б евакуювати дітей з України, оскільки немає жодних ознак того, що наша держава дала на це згоду.

В офісі білоруського диктатора Олександра Лукашенка наразі цю інформацію не коментують.

Нагадаємо, 27 квітня Парламентська асамблея Ради Європи на пленарному засіданні визнала геноцидом депортацію українських дітей на територію Російської Федерації. ПАРЄ закликала Міжнародний кримінальний суд розглянути можливість кримінального переслідування за цей злочин.

За даними Центру національного спротиву, російські загарбники продовжують викрадати українських дітей на окупованих територіях. Вони проводять так звані медогляди, а ті діти, які його нібито не проходять, відправляються у РФ "на лікування".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.05.2023 14:14