Фото: Pixabay

Україна стала частиною оборонно-промислової стратегії ЄС

Україна 6 березня стала частиною Європейської оборонно-промислової стратегії. Зокрема, інтеграція та підтримка української оборонної промисловості стала однією з цілей оборонно-промислової стратегії ЄС (EDIS), яку презентували в Брюсселі 5 березня.

Про це повідомили на офіційному сайті Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України.

У міністерстві наголосили, що мета стратегії — зміцнити Європейську оборонно-технологічну промислову базу, щоб оборонна промисловість ЄС була здатна задовольняти потреби держав-членів вчасно і в достатній кількості. На її реалізацію вже передбачено 1,5 мільярда євро з бюджету ЄС протягом 2025-2027 років з можливістю розширення фінансування.

Водночас головним стимулом для створення даної стратегії стало повномасштабне вторгнення Росії на територію України, яке триває вже понад два роки.

"Зіткнувшись з поверненням війни високої інтенсивності в Європі після неспровокованого повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році, ЄС повинен швидко посилити свою оборонну готовність. Світовий порядок, заснований на правилах, піддається серйозному випробуванню, і країни, що знаходяться поблизу ЄС, а також за його межами, все більше страждають від напруженості, нестабільності, гібридних загроз і збройних конфліктів. Ці події кидають виклик нашій безпеці, процвітанню та демократичним цінностям", — йдеться в тексті Стратегії.

Відтак, між оборонними індустріями України та Європи передбачена співпраця, яка посилить обидві сторони і буде вигідною для обох. Зокрема, у документі йдеться про наступне:

  • пропонується, щоб українська промисловість могла брати участь у програмі Союзу з підтримки ОПК. Україна зможе брати участь у спільних закупівлях, а українським оборонним компаніям надаватиметься підтримка в нарощуванні потужностей та співпраці з Європейською індустрією;
  • також у документі йдеться про стимулювання співпраці між українською та європейською промисловістю та обмін інформацією щодо стандартів та досвіду;
  • для зміцнення співпраці ЄС проведе Форум оборонної промисловості ЄС-Україна у 2024 році;
  • щоб забезпечити взаємодію між стартапами та інноваторами Союзу та промисловістю й збройними силами України, ЄС відкриє Офіс інновацій у Києві;

"У зв'язку з майбутнім вступом України до ЄС, програма зобов’язана підсилити співпрацю з Україною на промисловому рівні. Як частина майбутніх зобов'язань ЄС щодо безпеки України, ЄС повинен сприяти більшій співпраці з українською ОПБ, щоб підвищити її здатність задовольняти нагальні потреби, а також працювати над узгодженням стандартів та покращенням взаємосумісності", — говориться в документі.

До того ж Європейська оборонно-промислова стратегії передбачає:

  • відкрите членство в Європейських програмах підтримки ОПК для України;
  • окрему бюджетну лінію для підтримки оборонної промисловості та оборонних компаній України;
  • для фінансування цієї статті бюджету може бути використана, окрім іншого, частка прибутків від заморожених російських суверенних активів. На це має бути відповідне рішення Ради ЄС за пропозицією Високого представника.

У міністерстві зауважили, що цей крок підтримає потужності українського ОПК, залучить його до оборонно-промислової бази ЄС та наблизить країну на шляху членства в Європейському Союзі. 

Нагадаємо, раніше міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що у Європейській комісії готові до 12 березня представити переговорну рамку та оцінити прогрес в реформах України для початку перемовин щодо вступу до Євросоюзу. Проте у цьому напрямку є певні труднощі через звернення української опозиції до Єврокомісії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.03.2024 13:59