Ольга Стефанішина. Фото: Євроінтеграційний портал

Коли Єврокомісія представить переговорну рамку для вступу України в ЄС: заява Стефанішиної

У Європейській комісії готові до 12 березня представити переговорну рамку та оцінити прогрес в реформах України для початку перемовин щодо вступу до Євросоюзу. Проте у цьому напрямку є певні труднощі через звернення української опозиції до Єврокомісії.

Таку заяву зробила міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, пише "Суспільне".

"Ми очікуємо, що не пізніше 12 березня, що Єврокомісія представить переговорну рамку й оцінить прогрес в реформах, щоб вже 19 березня країни ЄС могли ухвалити рішення (щодо початку переговорів про вступ України до ЄС, — ред.)", — сказала вона.

Звернення "Європейської Солідарності"

Стефанішина сподівається, що затягувань із цим не буде і нагадала про внутрішні проблеми у Верховній Раді, пов'язані зі зверненням в Єврокомісію. Йдеться про заклики до ЄК від партії "Європейська солідарність" щодо "спекуляцій української влади на тему заборони на міжнародну діяльність опозиції".

"Це дуже сумна практика, я не знаю, який це матиме вплив, сподіваюся, що коли ми говоримо, що по всіх стратегічних питаннях ми є команда — Україна, ми так будемо залишатися навіть тоді, коли у нас є складні процеси в середині держави, а станом на минулу суботу, у другу річницю повномасштабного вторгнення ми мали дуже чіткий алгоритм (щодо початку переговорів — ред.), тому зараз важко спрогнозувати, чи буде він реалізований буде з огляду на останні події", — резюмувала Стефанішина.

Раніше повідомлялось, що у березні цього року Єврокомісія представить переговорну рамку щодо переговорів з Україною. Йдеться про вступ нашої держави до Європейського Союзу.

Як відомо, у грудні лідери країн-членів ЄС на саміті у Брюсселі схвалили початок переговорів щодо вступу України до Євросоюзу. Де-юре переговори про вступ України до Європейського Союзу ще не розпочалися, оскільки зараз триває скрінінг українського законодавства на відповідність вимогам ЄС, а також формується переговорна рамка.

Переговорна рамка — це технічне завдання яке охоплює різноманітні аспекти майбутніх перемовин про членство в ЄС з країною-кандидатом:

  • етапи перемовин,
  • відкриття переговорних глав, які глави відкриваються першими, які закриваються останніми,
  • як оцінюється прогрес і закриваються переговорні глави й інше.

Нагадаємо, що Урсула фон дер Ляєн, перебуваючи в Києві в суботу, 24 лютого, зауважила, що Євросоюз і надалі підтримувати Україну в боротьбі з російським агресором.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.03.2024 13:57