Фото: Pixabay

Три країни ЄС закликали Єврокомісію збільшити фінансування оборонної промисловості та посилити співпрацю з Україною

Естонія, Франція та Польща закликали Європейську комісію терміново підвищувати обороноспроможність Європи та зміцнювати співпрацю із Україною.

Про це повідомляє британська газета The Guardian.

Так, за даними видання, у спільному листі до Єврокомісії країни окреслили своє бачення нової Європейської оборонно-промислової стратегії, зокрема, йдеться і про зміцнення співпраці з Україною.

"Ми повинні забезпечити, щоб амбіції стратегії були пропорційними та підкріпленими конкретними діями, що підтримують нашу боєздатність. Ми перебуваємо у гонці з часом", — йдеться у документі.

Відтак, на думку Естонії, Франції та Польщі, нова Європейська оборонно-промислова стратегія має:

  • поліпшити довгострокову здатність оборонної промисловості ЄС забезпечувати потреби збройних сил, зменшити стратегічну залежність та підвищити здатність швидко нарощувати виробництво під час криз;
  • підтримувати фундаментальне збільшення у державах-членах рівня боєприпасів, доступності ключових систем озброєння та інших можливостей у всіх сферах;
  • підвищити конкурентоспроможність ЄС та його держав-членів у галузі технологій та інновацій (військового та подвійного призначення), у тому числі шляхом усунення вузьких місць, забезпечення безпеки ланцюжків постачання та покращення доступу до фінансування зростання;
  • зміцнювати співпрацю та заохочувати участь України у її оборонно-промислових ініціативах.

До того ж держави наголошують на необхідності посилення співпраці з Україною та заохочення її участі в оборонно-промислових ініціативах.

"Ми закликаємо Комісію представити конкретні варіанти фінансування, особливо на період до наступного (довгострокового бюджету ЄС, — ред.). Недостатнє фінансування зараз означатиме лише більші витрати пізніше", — зауважується у документі. 

Нагадаємо, раніше міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що у Європейській комісії готові до 12 березня представити переговорну рамку та оцінити прогрес в реформах України для початку перемовин щодо вступу до Євросоюзу. Проте у цьому напрямку є певні труднощі через звернення української опозиції до Єврокомісії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.03.2024 20:42