Фото: Офіс президента

Україна та Норвегія уклали безпекову угоду

У п'ятницю, 31 травня, у Стокгольмі президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку.

Про це повідомив Офіс президента.

Згідно з документом, Норвегія надасть Україні щонайменше 13,5 мільярда норвезьких крон (близько 1,2 мільярда євро) військової допомоги. Загалом у довгострокову програму Нансена з підтримки України Норвегія заклала майже 6,4 мільярда євро на 2023–2027 роки. Норвезька підтримка України триватиме впродовж усього терміну дії угоди.

До того ж Норвегія допомагатиме Україні розвивати спроможності у сфері сучасних бойових літаків і вже фіксує чітку готовність передати винищувачі F-16. Крім того, країна долучиться до розвитку морських спроможностей у Чорному й Азовському морях, продовжить надавати системи NASAMS, а також обладнання до них і навчатиме фахівців.

"Невійськові блоки угоди стосуються підтримки Української формули миру, санкцій, відшкодування збитків, притягнення агресора до відповідальності, а також допомоги в економічному відновленні, гуманітарному розмінуванні, захисті критичної інфраструктури та боротьбі з російською пропагандою. Норвезькі лікарні й надалі надаватимуть допомогу українцям. Норвегія твердо переконана, що майбутнє України та її народу — у євроатлантичній спільноті. Тому працюватиме над майбутнім членством країни в НАТО", — йдеться у повідомленні.

В Офісі президента наголосили, що Норвегія стала 15 країною, з якою укладено двосторонню безпекову угоду. Раніше Україна підписала документи з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією та Ісландією.

Нагадаємо, 31 травня президент Володимир Зеленський прибув із робочим візитом до Стокгольму. Там гарант візьме участь у саміті Україна — Північна Європа та проведе декілька важливих зустрічей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 31.05.2024 14:58