Фото: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

Україна в односторонньому порядку передала Росії важкопоранених полонених (фото, відео)

Україна здійснила гуманітарну акцію та передала Росії усіх важкопоранених окупантів, захоплених в полон з початку широкомасштабного вторгнення. Передати вдалося тих полонених, чий стан яких дозволяв транспортування.

Про це повідомили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

Україна за участі Міжнародного комітету Червоного Хреста здійснила передачу важкопоранених та важкохворих окупантів в односторонньому порядку. При цьому країна дотримувалася міжнародних зобов’язань та статей 109-114 Женевських конвенцій.

"У цьому випадку йдеться не про обмін військовополоненими, а саме про репатріацію: повернення важкопоранених полонених без жодних умов, як це передбачає міжнародне гуманітарне право", — пояснили в штабі.

Водночас Росія досі утримує в заручниках тисячі українських громадян, зокрема важкохворих і поранених, цивільних, дітей та жінок, літніх людей, а також тих, які потрапили в російський полон ще до початку великої війни. Усі ці категорії громадян, згідно з міжнародним гуманітарним правом, мали б бути повернуті Україні шляхом репатріації без жодних умов.

"Росія не лише продовжує утримувати в заручниках цивільних та некомбатантів, але й відмовляється допускати до місць їхнього утримання представників Міжнародного комітету Червоного Хреста, не забезпечує їх зв’язком з рідними, належним харчуванням, медичною допомогою, навмисно створюючи нелюдські умови перебування в неволі", — розповіли в Координаційному штабі.

Україна закликала світову спільноту посилити тиск на державу-агресорку, аби змусити Росію дотримуватися міжнародного гуманітарного права та звільнити з полону всіх незаконно утримуваних українців. 

Нагадаємо, у п'ятницю, 24 березня, Україна повернула додому тіла 83 загиблих військових. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.03.2023 12:46