Фото ілюстративне зі соцмереж

Україна вдосконалила роботу з перехоплення російських дронів: як це відбувається

Покращення можливостей перехоплення російських дронів дальнього радіуса дії у повітрі від українських операторів безпілотників дозволить Повітряним силам послабити тиск на засоби протиповітряної оборони ближнього та середнього радіуса дії.

Такий висновок зробили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War). Як приклад вони навели відео від 1 червня, на якому українські сили використовують FPV-дрони від першої особи для ураження російського тактичного розвідувального безпілотника ZALA та розвідувального безпілотника середнього радіусу дії "Орлан-10" під час польоту біля Великої Новосілки в Донецькій області.

Згодом оперативне угруповання військ "Харків" оприлюднило відео, на якому видно, як український безпілотник від першої особи перехоплює російський безпілотний літальний апарат "Ланцет", що летить у повітрі на Харківському напрямі.

В ISW констатували, що як українські, так і російські сили, схоже, покращують свою здатність використовувати БпЛА для перехоплення ворожих дронів на тактичному рівні. Натомість в Інституті вивчення війни зазначили, що не бачили підтверджень того, що російські сили здатні використовувати дрони для ураження українських або розвідувальних безпілотників дальнього радіуса дії в повітрі.

Водночас росіяни скористалися обмеженнями на системи ППО в останні місяці для вільнішого використання розвідувальних безпілотників в Україні, зокрема у глибокому українському тилу. Це дозволило військам Росії вдосконалити свої розвідувально-вогневі та розвідувально-ударні комплекси.

Однак у ISW не виключають, що потужна здатність Повітряних сил використовувати дешеві та широкодоступні безпілотники для масштабного перехоплення дорожчих російських розвідувальних дронів, ймовірно, дозволила б українським військовим послабити російські ударні комплекси. Це дозволило би зберегти дорогі та дефіцитні перехоплювачі ППО малої та середньої дальності для дорожчих і серйозніших російських повітряних цілей.

В ISW поки що не спостерігали, щоб українські сили використовували безпілотники FPV для масштабного ураження звичайних ворожих розвідувальних безпілотників.

"Російські та українські Збройні сили наразі технологічно змагаються між наступальними й оборонними силами. Здатність України впроваджувати технологічні інновації, що випереджають російські адаптації, має вирішальне значення для здатності ЗСУ нівелювати нинішні переваги Росії в матеріальному забезпеченні", — зробили висновок в Інституті вивчення війни.

Нагадаємо, в ISW також зазначили, що, аби зірвати масштабні наступальні операції російських окупантів, країни Заходу повинні дозволити Збройним силам України бити західною зброєю по військових об'єктах на території Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.07.2024 09:16