Фото: Facebook Ірина Верещук

Україна планує відкрити гуманітарні коридори на Курщині: деталі від влади

Україна планує відкрити гуманітарні коридори для евакуації мешканців Курської області Росії на тлі бойових дій в регіоні.

Як повідомила у своєму Telegram-каналі віце-прем'єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, Україна створює зону безпеки на території РФ.

"У цій зоні мешкають цивільні росіяни. Вони перебувають під захистом гуманітарного права, якого Україна повністю дотримується", — наголошує Верещук.

Тому, силами наших військових заплановано:

  1. Проведення гуманітарних операцій з метою підтримки цивільних осіб у межах зазначеної зони.
  2. Відкриття гуманітарних коридорів для евакуації цивільних осіб: як у бік росії, так і в бік України.
  3. Допуск міжнародних гуманітарних організацій в зазначену зону з метою гуманітарного реагування, а також моніторингу гуманітарної ситуації.

За словами Верещук, наразі проводиться відповідна підготовка та консультації.

Зазначимо, що у Курській області Україна вже понад тиждень проводить військову операцію. На територію регіону зайшли українські військові, які вже встигли витіснити окупантів із низки населених пунктів. За словами головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського, українські військові контролюють уже понад 1000 квадратних кілометрів російської території.

Водночас у середу, 14 серпня, президент Володимир Зеленський наголосив, що українські воїни значно поповнили російськими полоненими обмінний фонд.

"У Курській області просуваємося далі. Від одного до двох кілометрів на різних ділянках від початку доби. І ще понад 100 полонених російських військових за цей же період. Я вдячний усім причетним. Це пришвидшить повернення додому наших хлопців і дівчат", — наголосив Володимир Зеленський.

Нагадаємо, раніше губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков повідомляв, що з 14 серпня на всій території Бєлгородської області Росії запроваджується режим надзвичайної ситуації регіонального рівня. Також посадовець зазначив, що ініціює подальше звернення до урядової комісії з проханням оголосити надзвичайний стан у Бєлгородській області й на федеральному рівні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.08.2024 16:25