Петро Котін. Джерело: Facebook

Україна відмовилася від російських запчастин до атомних реакторів: чим їх замінили

Після початку повномасштабного вторгнення Росії Україна повністю відмовилася від постачання з російських запчастин до атомних реакторів. Зараз активно відбувається розвиток технології малих модульних реакторів.

Про це повідомив президент Державного підприємства "Національна атомна компанія "Енергоатом" Петро Котін в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

Він зазначив, що Україна замінила російські запчастини деталями власного виробництва або випущеними у країнах-партнерах, зокрема, йдеться про вкладки пристрої для реакторів ВВЕР-440, які раніше виробляли тільки в Росії.

"Разом із нашим американським партнером Westinghouse ми порушили монополію Росії на виробництво палива для таких реакторів, але, крім цього, потрібні ще й вкладки. І тепер ми їх можемо виробляти", — сказав Котін.

Крім того, за його словами, Україна стоїть на шляху розвитку технології малих модульних реакторів, і це пов'язано з концепцією створення українського хабу ядерних технологій.

"Ми уважно відстежуємо технології малих модульних реакторів усіх провідних компаній, з багатьма є меморандуми. Плануємо підписувати угоди щодо будівництва в Україні заводів із виробництва компонентів для таких реакторів", — наголосив очільник "Енергоатому".

За словами Котіна, малі модульні реактори — це перспективний напрям, і згодом хаб ядерних технологій "постачатиме й потужності, й електроенергію, й обладнання, й компоненти для малих модульних реакторів іншим країнам".

Нагадаємо, що на початку грудня президент "Енергоатому" Петро Котін узяв участь у Всесвітній ядерній виставці. Під час свого виступу на панельній дискусії він розповів про нові реакторні програми, які діють в Україні. Зокрема, "Енергоатом" планує створити український хаб ядерних технологій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.12.2023 12:09