Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Україна відзначає День Повітряних сил ЗСУ: привітання від Зеленського, Умєрова, Сирського (відео)

День Повітряних сил Збройних сил України відзначається щороку в першу неділю серпня. 2024 року це 4 серпня. Цього дня вітають військових, що належать до Повітряних сил, вшановують ветеранів. У мирний час організовували показові виступи авіаційної техніки та льотчиків.

Сьогодні авіаційників з професійним святом привітали президент Володимир Зеленський, міністр оборони Рустем Умєров, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

"Україна завжди буде вдячною всім, хто щодня віддано служить нашій державі та захищає життя наших людей від російського терору. Сьогодні ми особливо дякуємо всім нашим захисникам неба — українським воїнам Повітряних сил Збройних сил України — за кожну збиту російську ціль, за ефективність та влучність", — зазначив Зеленський.

За його словами, від перших днів цієї війни Україна протистоїть російським ударам з повітря. І наші воїни вже знищили тисячі російських ракет і дронів, сотні російських бойових літаків та гелікоптерів.

"Це значні результати. І ми робимо все, щоб українські Повітряні сили змогли ще більше. Точно зможуть! Слава нашим Повітряним силам! Слава Україні!" — підсумував український президент.

Міністр оборони Рустем Умєров додав, що наші захисники неба щодня демонструють свою майстерність, виконуючи завдання у надскладних бойових умовах.

"Посіпака, Кочегар, Тарасик, Nomad, Радік, Бджоляр, Juice, Blue Helmet, Magic, Flash, Дід, Лисий, Ткач, Пархом, Псих, Чумак, Лістік, Антін, Середа, Благов — позивні наших льотчиків, які ціною власного життя з перших днів російського вторгнення без вагань стали на захист Батьківщини та не дозволили окупантам почуватися вільно, обстрілюючи наші мирні міста та села. Їхні імена назавжди залишаться у нашій пам'яті", — акцентував Умєров.

Олександр Сирський зауважив, що на початку повномасштабної агресії російські окупанти були впевнені, що першими ракетними ударами вони повністю знищили українські повітряні сили.

"Але захисники українського неба, дали загарбникам могутній бій. Воїни протиповітряної оборони з першого дня повномасштабної збройної агресії ефективно відбивали ракетні атаки. Своїми самовідданими професійними діями зірвали плани агресора. Військовослужбовці Повітряних сил стали справжніми народними героями", — додав головнокомандувач ЗСУ.

Він також зазначив, що Повітряні сили реформуються та вдосконалюються просто у горнилі війни. Наші воїни проходять стажування й обмін досвідом у кращих спеціалістів збройних сил країн НАТО. Українські воїни вражають наших союзників і партнерів своїм досвідом і швидкістю, з якою вони освоюють новітні зразки західної військової техніки.

"Щиро дякую ветеранам Повітряних сил, які у перші години повномасштабної збройної агресії повернулися до лав ЗСУ та стали на захист українського неба. Схиляю голову у скорботі за кожним українським захисником і захисницею, які назавжди залишилися в українському небі... Вічна пам’ять і вічна слава Героям українського неба! Дякую кожному воїну і працівнику Повітряних сил за хоробрість, стійкість, жертовність в ім’я українського народу і за щоденну невтомну боротьбу й працю, яка наближає Українську Перемогу!" — наголосив Сирський.

Нагадаємо, що в ніч на неділю, 4 серпня, російські окупанти завдали удару двома зенітними керованими ракетами С-300 по Харківщині, двома керованими авіаційними ракетами Х-59 по Полтавщині та п’ятьма ударними БпЛА Shahed. Сили оборони збили всі п’ять дронів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.08.2024 09:20