Фото ілюстративне. Джерело: pixabay

Україна втратила винищувач F-16: які версії трагедії розглядають у США

У Сполучених Штатах вважають, що український винищувач F-16 навряд чи був збитий дружнім вогнем з комплексу протиповітряної оборони Patriot. Більш ймовірними причинами є помилка пілота чи технічна несправність літака.

Про це повідомляє New York Times.

У виданні наголосили, що смерть широко відомого пілота Олексія Меся і втрата одного з давно бажаних винищувачів F-16 незабаром після їх розгортання затьмарили обстановку на полі бою якраз у той момент, коли запаморочливі перші дні вторгнення в Курську область Росії вже добігали кінця, а занепокоєння наступом Росії на Сході України посилювалося.

Поки країна оплакувала загибель пілота, президент України Володимир Зеленський звільнив голову Військово-повітряних сил країни та пообіцяв провести ретельне розслідування інциденту, включаючи висловлену у п'ятницю західним чиновником версію про те, що інцидент міг бути результатом дружнього вогню із ракетної батареї Patriot.

Але в суботу два високопоставлені американські військові чиновники заявили, що дружній вогонь, ймовірно, не був причиною збиття F-16, і що американські та українські слідчі розглядають різні варіанти. Вони можуть містити такі речі, як механічна несправність або помилка пілота.

Українські військові аналітики заявили, що поки що надто рано розмірковувати про причини катастрофи. Але вони наголосили, що західні системи ППО та винищувачі F-16 ніколи не працювали разом у таких складних умовах, як обставини в Україні 26 серпня.

Водночас поки полковник Мес переслідував російські ракети, групи, укомплектовані трьома різними системами оборони, включаючи ракети Patriot, а також мобільні групи з ракетами Stinger і британськими ракетами Starstreak, працювали над перехопленням 127 ракет і 109 односторонніх ударних безпілотників. силах України.

"До втрати F-16 могло призвести багато чого, зокрема технічний стан літака, помилка пілота, зовнішні чинники", — сказав Храпчинський, колишній співробітник Повітряних сил України.

Наприклад, за його словами, не виключено, що фрагменти знищеної ракети могли потрапити до життєво важливої ​​частини літака. "На даному етапі розслідування розглядаються всі версії, включаючи дружній вогонь", — сказав він.

Один пілот, який попросив не називати його імені, оскільки він перебував на чинній службі і йому не дозволялося говорити про оперативні питання, сказав, що структура управління авіацією в Україні застаріла. Однак було б неправильно покладати всю провину на колишнього командира, сказав він, який мав досвід роботи у ППО та вміло виконував свою роботу.

За його словами, проблеми лежать глибше і пов'язані з бюрократичною структурою управління, яка надто часто винагороджує тих, хто не ставить під сумнів авторитет і чиє мислення може бути застарілим.

Що відомо про Олексія Меся

Народився 20 жовтня 1993 року в Шепетівці Хмельницької області. В дитинстві хлопець прислуговував у місцевому храмі Різдва Богородиці.  

Згодом Месь навчання у Харківському національному університеті Повітряних сил імені Івана Кожедуба, а потім проходив військову службу за контрактом. Його зарахували до особового складу військової частини на посаду командира ескадрильної підтримки — заступника командира операційної групи.

Нагадаємо, раніше Генеральний штаб Збройних сил офіційно заявив, що один із винищувачів F-16 зазнав катастрофи. Це трапилося під час відбиття російської атаки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 01.09.2024 13:42