Фото: armyinform.com.ua

Україна втратила перший винищувач F-16: аналітики ISW оцінили наслідки

Втрати серед і так обмеженої кількості переданих Україні винищувачів F-16 та підготовлених пілотів матимуть великий вплив на їхню експлуатацію в країні. Це стосується частини протиповітряної оборони та підтримки повітряно-наземних ударів. 

Такого висновку дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

У ISW нагадали, що Генеральний штаб України повідомив 29 серпня, що український винищувач F-16 нещодавно зазнав аварії під час захисту від масштабного російського безпілотника та ракетного удару. Неназваний американський чиновник повідомив західним ЗМІ 29 серпня, що літак зазнав аварії 26 серпня, і Міністерство оборони України призначило спеціальну комісію для визначення причини катастрофи. 

Втрата обладнання та літаків під час бойових дій не є чимось новим, і очікується, що Україна втратить деяку кількість наданої Заходом військової техніки під час бою. Проте будь-яка втрата серед і без того обмеженої кількості наданих Україною Заходом F-16 та навчених пілотів вплине на здатність України експлуатувати F-16 у найближчій перспективі в рамках її об'єднаної парасольки протиповітряної оборони або в ролі підтримки "повітря-земля".

Раніше Генеральний штаб Збройних сил офіційно підтвердив, що один із винищувачів F-16, які Україна нещодавно отримала від союзників зазнав катастрофи. Це трапилося під час відбиття російської атаки.

Своєю чергою Сполучені Штати Америки не надавали допомогу щодо розслідування авіакатастрофи за участі українського F-16, який розбився під час відбиття масованої повітряної атаки окупантів 26 серпня. Водночас Пентагон не називає точну кількість цих винищувачів на озброєнні України.

Нагадаємо, 29 серпня на Хмельниччині відбулася церемонія прощання з українським пілотом Олексієм Месем з позивним "Мунфіш", який загинув виконуючи бойове завдання під час масованої російської атаки 26 серпня. Він був одним із перших льотчиків, який відправився до Сполучених Штатів Америки освоювати винищувачі F-16.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.08.2024 13:56