Фото: facebook.com/144thFighterWing

"Одним з перших відправився навчатися на F-16": що відомо про загиблого льотчика Олексія Меся

У четвер, 29 серпня, на Хмельниччині відбулася церемонія прощання з українським пілотом Олексієм Месем з позивним "Мунфіш", який загинув виконуючи бойове завдання під час масованої російської атаки 26 серпня. Він був одним із перших льотчиків, який відправився до Сполучених Штатів Америки освоювати винищувачі F-16.

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

Що відомо про Олексія Меся

Народився 20 жовтня 1993 року в Шепетівці Хмельницької області. В дитинстві хлопець прислуговував у місцевому храмі Різдва Богородиці.  

Згодом Месь навчання у Харківському національному університеті Повітряних сил імені Івана Кожедуба, а потім проходив військову службу за контрактом. Його зарахували до особового складу військової частини на посаду командира ескадрильної підтримки — заступника командира операційної групи.

Боротьба за надання F-16 Україні

Влітку 2022 року Олексій Месь "Мунфіш" разом із Андрієм Пільщиковим "Джусом", який загинув 25 серпня минулого року, прилетіли до США та провели зустрічі з американськими урядовцями, де лобіювали надання Україні літаків F-16.

"Після того, як Месь і Пільщиков зустрілися у Вашингтоні з конгресменом-республіканцем Адамом Кінзінгером, той вніс на розгляд Палати представників Конгресу США так званий Ukraine Fighter Pilots Act", — зауважили журналісти.

Олексій Месь

Фото: Повітряне командування "Захід" Повітряних Сил ЗС України

Згодом Олексій Месь був одним із перших українських пілотів, які відправилися на навчання на винищувачах у США.

Як розповідав сам Месь, свій позивний "Мунфіш" ("Риба-місяць") отримав через один із курйозних випадків. Проте деталей інциденту він так і не розкрив.

Обставини загибелі пілота

Як розповіли у Повітряному командуванні "Захід" Повітряних Сил ЗС України, Олексій Месь героїчно провів свій останній бій в небі. Так, 26 серпня під час відбиття російського масованого комбінованого ракетно-авіаційного удару льотчик знищив три крилаті ракети та один ударний БпЛА. Проте цей політ став для нього останнім.

Церемонія прощання із воїном відбулася 29 серпня. Віддати шану захиснику прийшли його побратими-льотчики, командири й підлеглі, друзі та колеги, а також сотні простих українців.

Олексій Месь

Фото: Повітряне командування "Захід" Повітряних Сил ЗС України

Нагадаємо, раніше Генеральний штаб Збройних сил офіційно заявив, що один із винищувачів F-16 зазнав катастрофи. Це трапилося під час відбиття російської атаки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 29.08.2024 23:10