Фото: Володимир Зеленський\Telegram

У Пентагоні відмовились коментувати деталі авіакатастрофи F-16 в Україні

Сполучені Штати Америки не надавали допомогу щодо розслідування авіакатастрофи за участі українського F-16, який розбився під час відбиття масованої повітряної атаки окупантів 26 серпня. Водночас Пентагон не називає точну кількість цих винищувачів на озброєнні України.

Про це заявила заступниця прес-секретаря Пентагону Сабріна Сінгх.

За словами речниці, Пентагон не отримував запитів від України щодо допомоги у розслідуванні падіння американського винищувача внаслідок якого загинув пілот.

"Я бачила повідомлення, але не маю інформації про надання допомоги з нашого боку або запитів про неї з боку України", — додала Сінгх.

Зокрема, представниця Пентагону відмовилася відповідати на питання щодо кількості цих винищувачів, які є на озброєні України, посилаючись на те, що це може порушити оперативну безпеку.

"Я не буду вдаватися в деталі щодо кількості F-16 в Україні. Це питання для української сторони", — наголосила вона.

Так, за словами речниці, бойова авіація є надзвичайно складною. Своєю чергою США пишаються тим, що змогли тренувати українських пілотів як на своїй території, так і за допомогою союзників. 

"Щодня ці сміливі чоловіки й жінки підіймаються в небо, щоб захищати свою країну", — зазначила Сінгх.

Раніше, а саме 29 серпня, Генеральний штаб Збройних сил офіційно підтвердив, що один із винищувачів F-16, які Україна нещодавно отримала від союзників зазнав катастрофи. Так, під час відбиття ракетного удару з боку РФ по території України, разом з підрозділами зенітно-ракетних військ були застосовані винищувачі F-16 ЗСУ. У повітряному бою "літаки продемонстрували свою високу ефективність". Зокрема, бортовим озброєнням було збито чотири крилатих ракети ворога.

"Під час заходу на наступну ціль з одним з літаків був втрачений звʼязок. Як зʼясувалося пізніше, літак зазнав катастрофи, льотчик загинув", — зазначили в Генштабі.

Для з'ясування причин аварії призначена спеціальна комісія МОУ, яка працює в районі падіння літака.

Нагадаємо, 29 серпня на Хмельниччині відбулася церемонія прощання з українським пілотом Олексієм Месем з позивним "Мунфіш", який загинув виконуючи бойове завдання під час масованої російської атаки 26 серпня. Він був одним із перших льотчиків, який відправився до Сполучених Штатів Америки освоювати винищувачі F-16.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.08.2024 09:41