Фото: Facebook Дмитра Лубінця

Українці на окупованих територіях можуть взяти російський паспорт — заява Лубінця

Українці на тимчасово окупованих територіях задля збереження власного життя можуть брати російський паспорт. Також потрібно у будь-який спосіб виїжджати з таких територій.

Про це у телемарафоні сказав уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Він вважає, що цей указ президента Росії Володимира Путіна, який дозволяє депортувати з тимчасово окупованих територій українців, які не взяли громадянство РФ, направлений на те, щоб узаконити примусову паспортизацію.

"Я думаю, що всі громадяни України, які відмовляться від російського паспорта, їх просто заарештують. І це буде окрема категорія цивільних заручників, яких російська федерація буде тримати в полоні, в ув'язненні на своїй території або на тимчасово окупованій території України", — зауважив Лубінець.

Уповноважений вважає, що брати російський паспорт потрібно, аби вижити.

"Ми розуміємо, що це відбувається під тиском, фізичним тиском. Тому взяти паспорт, вижити, дочекатись, коли ми звільнимо цю територію. Після цього, зараз напрацьовується відповідний закон, — офіційно відмовитись від цього паспорту і повернутись до нормального життя. Або для себе приймати рішення і виїжджати з цієї території в будь-який спосіб через будь-яку територію інших країн, але просто звідти виїхати. Ми розуміємо, що це зараз питання виживання на цій території", — сказав Лубінець.

Нагадаємо, за останні дев'ять місяців Офіс омбудсмена отримав десятки відео публічних страт українських військових російськими окупантами. Йдеться про відрізання голови, статевих органів, вух, носа, кінцівок, фаланг на руках. Декого із російських солдатів-виконавців цих страт вдалося верифікувати.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.04.2023 21:33