Фото: Facebook Дмитро Лубінець

Десятки відео страт: Офіс омбудсмена має докази публічних вбивств військових ЗСУ

За останні дев'ять місяців Офіс омбудсмена отримав "десятки відео" публічних страт українських військових російськими окупантами.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в інтерв’ю "Українській правді".

"Це відрізання голови, відрізання статевих органів, відрізання вух, носа, кінцівок, фаланг на руках. Декого із російських солдатів-виконавців цих страт вдалося верифікувати. І я знаю, що одна особа понесла покарання — вона загинула під час бойового зіткнення з українськими військами", — розповів Дмитро Лубінець.

За його словами, РФ спеціально поширює такі відео. В першу чергу їм це потрібно, щоб "підтримувати градус антиукраїнської істерії" всередині російського суспільства. 

Крім того, росіяни намагаються переконати своє ж військо не здаватися в полон ЗСУ, оскільки "їх там будуть вбивати". Та щоб залякати безпосередньо українських військових, які готують до контрнаступу.

Нагадаємо, 11 квітня в мережі з'явилося відео на якому російський окупант використовує ніж, аби відтяти голову українському військовому. Проте, ймовірно, відео було записане раніше, з огляду на кількість зелених рослин у кадрі. Голос на початку відео підтверджує, що жертва могла бути живою, коли розпочалася страта.

Аналітики припускають, що такі жорстокі відео потрапляють в мережу, якщо співучасник злочину втік або зрадив. Відео могли також знайти в телефоні вже ліквідованого командира і вирішили викласти в мережу. 

Президент Володимир Зеленський відреагував на відео страти бійця ЗСУ. Він наголосив, що Україна нічого не збирається забувати і прощати вбивцям.

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов вважає, що у Росії публікують відеозаписи щодо звірств над військовослужбовцями України для залякування своїх бійців та українців. Таким чином російське командування хоче відбити бажання загарбників здаватися у полон.

Також стало відомо, що окупант Єгор Гузенко з позивним "Тринадцятий" може мати відношення до страти українського військового. У мережі він активно публікує заклики звірячих розправ над українцями

Крім того, CNN знайшло ще одне відео обезголовлених українських полонених. За даними журналістів, перше відео страти українських військових було зняте поблизу Бахмута й опубліковане 8 квітня. Його нібито зняли російські найманці з ПВК "Вагнера", на ньому видно обезголовлені трупи двох українських військових, які лежать на землі біля знищеного бронетранспортера. У загиблих солдатів, схоже, також відрубані руки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.04.2023 14:19