Фото: Facebook Лубінця

Що буде з українцями, які взяли російський паспорт: роз'яснення Лубінця

Російська Федерація може примушувати українців отримувати російський паспорт на окупованих територіях. Тому не усі громадяни, які отримали ворожі паспорти, є злочинцями.

Таку заяву зробив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, пише "РБК-Україна".

"Напевно, на відміну від деяких представників українського уряду, я не вважаю, що людина, яка взяла російський паспорт — злочинець", — сказав він.

Чиновник переконаний, що в українців можуть бути різні причини перебування в окупації та отримання російського паспорта. Лубінець вважає, що видача документів країни-агресора має трактуватися як процедура, яка відбулася в насильницький спосіб.

"Якщо громадянин України отримав паспорт і зайшов в окупаційну владу працювати, чи підпадає він під ознаки скоєння кримінального злочину? На мій погляд, підпадає", — сказав Лубінець.

Він також додав, що не може давати оцінку, адже для цього є правоохоронні органи, як СБУ, Нацполіція та ДБР.

"Цим усім мають займатись наші правоохоронні органи. А всіх громадян стригти "під одну гребінку", всіх записувати до злочинців — ні, я категорично проти цього підходу", — додав Лубінець.

Нагадаємо, в Україну вдалося повернути ще двох дітей, яких незаконно утримувала Росія. Дев’ятирічна дівчинка та шістнадцятирічний хлопець тепер перебувають разом із родиною.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 29.03.2023 15:39