Фото: Рixabay

Українці почали більше накопичувати готівку: в НБУ пояснили, з чим це пов'язано

Українці починають все більше розуміти необхідність накопичувати кошти та розглядають заощадження як один з найефективніших фінансових інструментів. Це пов'язують з сезонним фактором та складною ситуацією в енергосистемі, яка спричинена масованими атаками Росії. 

Про це повідомила прес-служба Національного банку.

У готівковому обігу України станом на 1 липня 2024 року перебувало 800,9 мільярда гривень. Ця сума на 36,5 мільярда гривень (4,8%) більша, ніж на початок 2024 року.

Отже, темпи зростання готівки в обігу цьогоріч залишаються невисокими. В НБУ таку динаміку пов’язують насамперед із сезонними факторами, адже традиційно влітку пожвавлюється попит на готівку.

"Крім того, перебої з енергоживленням, спричинені атаками Росії на енергетичну інфраструктуру України, стимулюють громадян мати певний запас готівки", — зазначили в НБУ.

У прес-службі регулятора додали, що найбільший темп приросту за перше півріччя 2024 року припав на банкноти номіналом 1000 гривень та монети номіналом 10 гривень. Їх кількість в обігу зросла майже в 1,2 та 1,1 раза відповідно порівняно з початком цього року.

Нагадаємо, у червні середні відсоткові ставки банків за новими депозитами у національній валюті для населення становили 10,8%, що на 0,2% менше, ніж у травні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.07.2024 19:52