Фото: Pixabay

Банки знизили ставки за депозитами для населення: скільки пропонують у гривні та у доларах

У червні середні відсоткові ставки банків за новими депозитами у національній валюті для населення становили 10,8%, що на 0,2% менше, ніж у травні.

Як повідомляє прес-служба Національного банку України, ставки за новими депозитами в іноземній валюті не змінилися й становлять 1,0%. 

Ставки за депозитами у гривні незначною мірою перевищують рівень очікуваної інфляції, адже, згідно з прогнозами Нацбанку, до кінця року ставки за новим депозитом у гривні для населення мають становити 8%.

Депозити НБУ

Інфографіка: НБУ

Водночас ставки за депозитами в іноземній валюті лишаються на мінімальному рівні. Від початку року курс долара зріс на 8%, що практично нівелювало різницю у ставках між вкладами у національній та іноземній валюті. Прогнози НБУ свідчать про те, що курс долара буде зростати й надалі. 

Зокрема, депозитний портфель банків для населення зріс на 2,2% — до 1,142 трильйона гривень. Це більше, ніж на початку року, коли він становив 1,078 трильйона гривень.

Нагадаємо, 7 липня НБУ оприлюднив Макроекономічний та монетарний огляд, згідно з яким українські підприємства відчувають брак робочої сили. Через це вони змушені підвищувати заробітні плати працівникам.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 13.07.2024 02:21