Фото: Нацбанк

Українські підприємці різко почали підвищувати зарплати: Нацбанк назвав причину

Українські підприємства відчувають брак робочої сили. Через це вони змушені підвищувати заробітні плати працівникам.

Про це свідчить Макроекономічний та монетарний огляд Національного банку.

Наголошується, що разом із підвищенням соціальних виплат і низькою інфляцією це сприяє подальшому зростанню реальних доходів населення.

Так, згідно з оглядом, кількість нових вакансій на сайтах пошуку роботи практично не змінилася в червні (зазвичай вони сезонно зростають, зокрема завдяки старту жнив), а за опитуваннями, бізнесу послаблення економічної активності зумовило й зменшення кількості працівників порівняно з травнем.

Підприємства підвищують зарплати через дефіцит кадрів

Інфографіка: НБУ

Однак за окремими професіями (зокрема, охорона, будівництво, робітничі спеціальності) спостерігається стійке збільшення кількості вакансій.

Кількість шукачів роботи, вимірювана кількістю резюме, незначно зросла, що переважно відображало вплив сезонності. Варто зауважити, що згідно з даними Держстату, у першому кварталі 2024 року українці в середньому заробляли 18 900 гривень, що  на 22,5% більше, ніж було першого кварталу 2023-го. 

Підприємства підвищують зарплати через дефіцит кадрів

Інфографіка: НБУ

Водночас міграція за кордон у травні-червні активізувалася: кількість мігрантів зросла до 6,6 мільйона осіб станом на 13 червня 2024 року, за даними ООН, що могло бути пов’язано з дефіцитом електроенергії. Зростає також й адаптація мігрантів за кордоном, зокрема їх зайнятість. 

Нагадаємо, раніше Мінекономіки повідомляло, що в Україні існують ризики зростання цін у найближчому майбутньому. Це пов'язують з дефіцитом робочої сили та ситуацією, яка склалася в енергосистемі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.07.2024 13:55