Фото з соцмереж

Українці зможуть ставати операторами БпЛА через "Дію": що для цього потрібно і коли запустять послугу

В Україні планують запустити рекрутинг операторів дронів через застосунок "Дія". Щоб мобілізуватися військовозобов'язаним не потрібно буде йти до територіального центру комплектування та проходити військово-лікарську комісію.

Таку заяву зробив віце-прем'єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в інтерв'ю проекту "Карп'як на Суспільному".

За його словами, рекрутинг через "Дію" має гарантувати військовозобов'язаному можливість потрапити саме в обраний ним підрозділ ударних дронів. Таких станом на сьогодні нараховується близько 200.

"Ми можемо швидко дозволити у кілька кліків доєднатися до підрозділу, куди людина хоче (піти служити, — ред.). І що важливо, вона вже фактично з підписаним контрактом приходить на базу військової підготовки і вже немає якоїсь ймовірності, що цю людину можуть відправити в будь-який інший підрозділ", — пояснив міністр.

Федоров поінформував, що такий рекрутинг має запрацювати "впродовж кількох тижнів".

Варто зазначити, що постійний представник Кабміну у Верховній раді Тарас Мельничук 15 жовтня заявив, що уряд погодив пропозицію Мінцифри щодо реалізації протягом двох років експериментального проекту щодо рекрутингу громадян України в електронній формі.

"Визначено, що учасниками експериментального проекту є громадяни України віком від 18 до 55 років, які мають реєстраційний номер облікової картки платника податків, не проходять військову службу у ЗСУ, інших військових формуваннях, утворених відповідно до закону, правоохоронних органах спеціального призначення, СБУ чи розвідувальних органах, не призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період та виявили бажання взяти участь в експериментальному проекті", — написав він у Telegram.

Посадовець додав, що рекрутинг в електронній формі включає вибір людиною військової частини та спеціальності, подачу нею заяви про проходження військової служби за контрактом із використанням порталу "Дія", а також включаючи відповідний мобільний застосунок.

Нагадаємо, за даними Міноборони, до рекрутингових центрів Збройних сил України звернулися вже понад 20 тисяч громадян. Лише протягом минулого тижня подали заявки 804 особи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.10.2024 17:59