Фото: hotline.ua

Українців можуть оштрафувати на "кругленьку суму" за зберігання пального для генератора: що потрібно знати

В Україні підприємці готуються до тривалих відключень світла: закуповують генератори для безперебійної роботи бізнесу. Проте не всі українці знають, що за перевищення норми зберігання обсягів пального передбачені "кругленькі штрафи".

Про це нагадали у Державній податковій службі Дніпропетровської області.

Норми для обсягів пального

Як зазначили представники ДПС, у грудні минулого року в країні змінили норми використання пального для генераторів. Так, за законом на період дії воєнного стану та упродовж 30 днів після скасування тим суб’єктам господарювання (фізособам-підприємцям та юрособам), які зберігають до двох тисяч літрів пального для заправлення генератора на одному об’єкті, дозволяється не мати спеціальних дозволів.

За наявності понад дві тисячі літрів обсягу пального, доведеться подати в контрольний орган декларацію про здійснення господарської діяльності. У ній має бути вказана:

  • організаційно-правова форма (для юросіб);
  • повна та скорочена назва;
  • ідентифікаційний код відповідно до ЄДРПОУ;
  • місцеперебування;
  • адреса електронної пошти;
  • прізвище, ім’я, по батькові керівника компанії або уповноваженого представника;
  • загальна місткість резервуарів для зберігання пального;
  • їх фактичне місцеперебування.

Зазначається, що право зберігати пальне обсягом більше як дві тисячі літрів на кожному об’єкті людина отримує одразу після подання декларації. Також фізособи-підприємці та юрособи, які мають право не отримувати ліцензію, мусять звернутись до податкової будь-яким засобом зв’язку для внесення себе до спеціального електронного реєстру.

Варто додати, що якщо в період дії воєнного стану і протягом 30 днів після його припинення контролери виявлять пальне обсягом понад дві тисячі літрів без ліцензії та декларації — штраф становитиме 500 тисяч гривень за зберігання пального без ліцензії.

Нагадаємо, на початку вересня директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн заявив, що в Україні вже найближчим часом може подорожчати пальне. Проте основним фактором, який впливатиме на цей процес, буде ціна на нафту у світі. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 15.10.2023 10:56