Фото: Генеральний штаб Збройних сил України

Україні потрібно якнайшвидше перехопити ініціативу на фронті, — ISW

Аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War) вважають, що Україні, дочекавшись озброєння з нового пакета допомоги від Сполучених Штатів Америки, якнайшвидше потрібно перехопити ініціативу на фронті. Якщо ж ініціатива залишиться на боці Росії протягом усього 2024 року, то це дасть країні-агресорці низку переваг.

Про це йдеться у новому звіті ISW.

Газета Financial Times 5 травня повідомила, що радник з національної безпеки США Джейк Салліван заявив, що Україна прагнутиме провести контрнаступальну операцію з метою повернути окуповані Росією землі у 2025 році після того, як завдяки військовій допомозі США вдасться призупинити подальше просування російських військ. Салліван додав, що очікує, що американська зброя "миттєво клацне перемикач" на фронті. Крім цього, за його словами, військова допомога від США дозволить українським силам "тримати лінію" та протистояти нападам Росії до кінця 2024 року.

Водночас аналітики ISW вважають, що, ймовірно, знадобиться ще кілька тижнів, аби західна зброя та боєприпаси прибули до передових українських підрозділів і почали змінювати ситуацію на полі бою. До того ж надходження військової допомоги від США в Україну, ймовірно, дозволить ЗСУ стабілізувати лінію фронту і перехопити ініціативу.

"Здатність України звільнити свою територію та провести контрнаступальні операції залежить від низки неухвалених рішень на Заході, в Росії та Україні, а будь-які зовнішні зусилля щодо нав'язування графіка українських контрнаступальних операцій ігнорують реальну ситуацію на полі бою", — наголошують аналітики.

Нагадаємо, напередодні речник оперативного командування "Хортиця" Назар Волошин повідомляв, що протягом минулого тижня загострилася ситуація на трьох напрямках фронту. Зокрема, найважчі бої тривають у районі Бахмута, Авдіївки та Новопавлівки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.05.2024 07:19